Cine este Dacian Cioloș, propunerea pentru postul de premier. De la spirala MISA la şeful guvernului tehnocrat din perioada 2015-2017

Dacian Cioloș (52 de ani), propunerea lui Klaus Iohannis pentru funcţia de premier al României, este președintele USR de la începutul lunii octombrie, când l-a învins pe Dan Barna la votul direct al membrilor USR și PLUS.

11 oct. 2021, 18:39
Cine este Dacian Cioloș, propunerea pentru postul de premier. De la spirala MISA la şeful guvernului tehnocrat din perioada 2015-2017

Cine este Dacian Cioloș, propunerea pentru postul de premier. Dacian Cioloș a demisionat săptămâna trecută din poziția de șef al grupului Renew Europe din Parlamentul European, primul român care a deținut funcția de șef de grup.

Cine este Dacian Cioloș, propunerea pentru postul de premier

Dacian Cioloș a mai fost premier în perioada noiembrie 2015 – 2017, fiind numit în fruntea unui guvern de tehnocrați susținut de PSD și PNL după tragedia din clubul Colectiv, care a dus la demisia guvernului Victor Ponta.

Dacian Cioloș, de profesie inginer horticultor, a fost comisar european pentru Agricultură în perioada 2010 – 2014, anterior fiind ministru al Agriculturii. El are studii de specialitate în Franța, iar imediat după ce a terminat studiile de master a lucrat ca agroeconomist stagiar la Comisia Europeană. Ulterior a ocupat diferite poziții în Comisia Europeană și Ministerul Agriculturii.

Klaus Iohannis l-a propus pe Dacian Cioloș la funcția de prim-ministru al României

În 2018 a lansat Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate (PLUS), care a colaborat și apoi a fuzionat cu USR. Cu Dacian Cioloș cap de listă, alianța USR – PLUS a înregistrat un vot istoric la alegerile europarlamentare din 2019, de peste 22%. Este căsătorit cu Valérie Villemin, o expertă în agricultură pe care a întâlnit-o în timpul studiilor în Franța. În timpul studenției a fost membru al Uniunii Vatra Românească și, potrivit declarațiilor sale, a făcut yoga și a participat la o spirală a mișcării MISA.