Cine este, de fapt, inventatorul berii. Este vorba despre o femeie din Evul Mediu, care a fost canonizată

Nu puține sunt femeile care strâmbă din nas atunci când bărbații lor ies la bere cu prietenii. Căci berea are această calitate de a-i strânge pe oameni în jurul mesei și de a consolida relațiile de prietenie. Și, culmea, această licoare magică a fost inventată de o femeie care, pe deasupra, era și călugăriță.
Alina Costache
29 sept. 2024, 08:45
Cine este, de fapt, inventatorul berii. Este vorba despre o femeie din Evul Mediu, care a fost canonizată

Inventatorul berii este stareța unei mănăstiri germane din secolul al XII-lea. Se numește Hildegarde de Bingen și s-a născut în 1098 în Renania. Hildegarde a ales calea mânăstirii încă din fragedă pruncie, depunând jurământ monahal la vârsta de 8 ani, iar 30 de ani mai târziu devine stareță.

Cine este, de fapt, inventatorul berii

Fetița Hildegarde avea viziuni divine încă de la vârsta de 3 ani. A fost deosebit de preocupată de domenii precum medicina și botanica, astfel că, petrecând mult timp în mijlocul naturii pe care o observa cu foarte multă meticulozitate, a început să prepare diverse remedii naturale devenind unul dintre cei ai cunoscuți vindecători ai Evului Mediu. De asemenea, este autoarea a două lucrări naturaliste, Physica și Causae et Curae.

Citeste si Medicul Virgiliu Stroescu trage un semnal de alarmă asupra consumului de alcool pe caniculă. Cât de periculoasă este, de fapt, berea: „Omoară tot ce este viu. Orice gram e toxic”

Este una dintre primele persoane din lume care au vorbit despre corpul femeii. Oamenii veneau să o consulte pentru probleme pe care astăzi le-am asocia cu ginecologia, ceea ce era destul de inovator în Evul Mediu.

Printre plantele care i-au atras atenția tinerei monahii se numără hameiul. Ea a vorbit despre proprietățile conservante și antiseptice ale plantei. În lucrarea Physica, stareța scrie că „amăreala hameiului combate anumite fermentații dăunătoare din băuturi și permite conservarea acestora pentru mai mult timp”.

Scrierile ei i-au determinat pe călugări să planteze hamei și să-l folosească în berea lor pentru a-i prelungi conservarea.

Când a apărut berea în forma în care o cunoaștem astăzi

La acea vreme, în secolul al XII-lea, berea era folosită și pentru a conserva apa. Călugării nu se zgârceau cu condimentele. Foloseau din plin anason și pelin, în special pentru a atenua amăreala hameiului. Inițial, hameiul nu a fost folosit în scopul de a aroma băutura.

Citeste si Metoda prin care îți prepara singur berea. Rețeta celei mai răcoritoare băuturi

Abia patru secole mai târziu, în 1434, Filip al II-lea al Burgundiei a vorbit despre o băutură fermentată pe bază de cereale aromatizată cu hamei.

Cantitatea de alcool din bere a crescut de-a lungul secolelor.

DailyBusiness
Cât costă cel mai mare și cel mai scump ciolan afumat din România. Are 1,65 kg și îl găsești la unul dintre cele mai vechi restaurante din București
Spynews
Cum va fi vremea în săptămâna 2 - 9 decembrie 2024. Prognoza meteo actualizată
Bzi.ro
Cristian Terheș aruncă bomba: „USR și Elena Lasconi au fraudat alegerile în primul tur!”
Fanatik.ro
Rezultate finale oficiale vot diasporă, alegeri parlamentare 2024 LIVE UPDATE. Surpriză! Cum au votat românii din străinătate
Capital.ro
A căzut cortina! Anunț șoc despre trecutul lui Călin Georgescu: Aproape sinucigaș
Playtech.ro
Primul lucru pe care l-a făcut Elena Lasconi după ce a ieșit de la vot: ”M-am rugat la mânăstire pentru...
DailyBusiness
Se dau 10.000 de lei GRATUIT pentru români! Iată cum poți să primești banii
Adevarul
Cum au ajuns suveraniștii să voteze cel mai progresist partid, după o „intoxicare” pe TikTok: „Nu o să mint, e un pic amuzant”
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
Zile norocoase pentru fiecare zodie în luna decembrie 2024. Ce ar fi bine să facă nativii Rac în primele două săptămâni
Spynews
Simona Trașcă, pregătită să se mărite cu noul iubit? Blondina este împreună cu un bărbat mai mic decât ea. Cum s-au cunoscut cei doi
Evz.ro
Cutremur în Vrancea. Ce magnitudine a avut. Reacția lui Gheorghe Mărmureanu
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
kanald.ro
Sisteme de armament de ultimă generație la parada de Ziua Națională a României. Drona Bayraktar, în premieră pe cerul Capitalei
Cancan.ro
Aşa merge treaba în familia Andreei Esca! Ştirista de la Pro TV şi soţul, ipostaza în care nu i-ai mai văzut: au făcut-o ca în anii 80!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit Regina teatrului. Toată țara plânge o actriță și cântăreață perfectă
StirileBZI
Se schimbă banii în România! Anunțul oficial făcut de Banca Națională
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot cu Mădălina Ghenea. Cum se menține în formă
stirilekanald.ro
Diana Șoșoacă tună și fulgeră după publicarea rezultatelor exit-poll. Președinta SOS: „Voi cere anularea alegerilor parlamentare”
substantial.ro
Navaornis hestiae, Fossila care ar putea debloca secretele evoluției păsărilor
MediaFlux
DECIZIA care SCHIMBĂ SOARTA alegerilor. RĂSTURNARE de situație la RENUMĂRARE
Shtiu.ro
Fabulos! Ce simbolizează cravata purtată de Călin Georgescu în studioul televiziunilor?
Puterea.ro
Istoria parlamentară a României: Totul a început în 1831. După aproape 100 de ani, sub domnia lui Carol al II-lea, activitatea sa a fost suspendată. Actualul parlament, consfințit prin Constituția din 1991