Cine este de fapt Traian Berbeceanu, noul prefect al Capitalei. Proaspătul înscăunat a avut probleme cu Justiţia

Traian Berbeceanu a fost numit oficial noul prefect al Capitalei. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial pe 22 octombrie, conform hotărârii de Guvern. Berbeceanu l-a înlocuit pe fostul prefect Gheorghe Cojanu, după ce acesta s-a bâlbâit în privinţa numărului de infectări cu coronavirus din Bucureşti. De asemenea, acesta nu ştia nici care este rata de infectare anunțată de DSP.

RomaniaTV.net
23 oct. 2020, 08:24
Cine este de fapt Traian Berbeceanu, noul prefect al Capitalei. Proaspătul înscăunat a avut probleme cu Justiţia

„Domnul Berbeceanu Traian exercită, cu caracter temporar, în condiţiile legii, funcţia publică de prefect al municipiului Bucureşti”, se arată în hotărârea de Guvern, publicată în Monitorul Oficial.

Traian Berbeceanu a avut probleme cu justiţia

Noul înscăunat la Prefectura Capitalei are o poveste destul de interesantă. Acesta a stat în arest din 24 octombrie până în 26 noiembrie 2013. A fost acuzat că ar fi sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală cu produse petroliere, cu un prejudiciu de peste 3,5 milioane de lei, a scris Mediafax.

În iunie 2016, Traian Berbeceanu a fost achitat pentru acuzațiile de spălare de bani, luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată, sprijinire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la delapidare. Şi problemele cu Justiţia nu s-au terminat aici. Acesta a fost trimis în judecată în iulie 2014, fiind acuzat de DIICOT că ar fi luat mită o maşină în valoare de 20.000 de euro, de la două persoane cercetate, pentru a le da informaţii din dosare sau despre percheziţii făcute la aceştia, conform Mediafax.

Acesta mai era acuzat de sprijinirea unui grup infracţional organizat, fals în declaraţii, spălare a banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la infracţiunea de delapidare, toate în concurs real de infracţiuni, cu aplicarea legii penale mai favorabile. În noiembrie 2019, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis suspendarea judecării dosarului în care Traian Berbeceanu a fost achitat în primă instanţă pentru mai multe fapte de corupţie, fiind sesizată Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

Citeşte şi: Traian Berbeceanu, validat în funcţia de prefect al Capitalei. Demisul Gheorghe Cojanu a primit funcţie în Guvern

Ce funcţii a avut Traian Berbeceanu până la şefia Prefecturii Capitalei

Berbeceanu a lucrat în Poliție timp de 25 de ani, până când a ieşit la pensie, din 2018. De asemenea, el a fost în fruntea Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, ântre anii 2005 și 2013. Atunci a fost pus sub învinuire. În 2007 a primit distincția de polițist al anului în România pentru destructurarea mafiei fierului vechi din Hunedoara, în dosarul denumit „Hidra”. La finalul anului 2019, după ce PSD a ieşit de la guvernare, Traian Berbeceanu a fost numit de ministrul Marcel Vela șeful cabinetului său. În iulie, Berbeceanu a decs să se înscrie în PNL.