Cine este Emil Savin, „regele asfaltului”, afaceristul care l-a denunţat pe Dumitru Buzatu la DNA. De la şofer de CAP la om de afaceri influent în zona Moldovei

Emil Savin, zis Farmazon, este omul de afaceri care l-a denunţat la DNA pe preşedintele CJ Vaslui Dumitru Buzatu. Până nu demult, pe cei doi i-a legat o prietenie strânsă, însă relaţia lor s-a răcit pe fondul neplății de către CJ Vaslui, începând din 2021, a facturilor de aproape 3 milioane de euro către firma de construcţii a lui Savin.

24 sept. 2023, 18:00
Cine este Emil Savin, „regele asfaltului”, afaceristul care l-a denunţat pe Dumitru Buzatu la DNA. De la şofer de CAP la om de afaceri influent în zona Moldovei

Cine este Emil Savin, denunţătorul lui Dumitru Buzatu. Savin controlează firmele Transmir și Soragmin care derulează zeci de contracte din bani publici în județul Vaslui, inclusiv cu CJ Vaslui, scrie G4Media. Firmele lui au contracte cu statul de peste 90 de milioane euro.

Filmul întâmplărilor. Cum au apărut neînţelegerile dintre CJ Vaslui şi firma lui Savin

Unul dintre aceste contracte viza reabilitarea unui drum județean. Conform contractului, firma lui Savin ar fi trebuit să primească o plată restantă din partea Consiliului Județean de circa trei milioane euro. Numai că Dumitru Buzatu i-ar fi cerut 10% din această sumă pentru a debloca această plată.

Solicitarea şefului CJ Vaslui l-a determinat pe Savin să-l dea pe mâna procurorilor Anticorupţie.

Firma Soragmin, una dintre cele două firme controlate de Savin, s-a angajat să asfalteze două loturi ale drumului Bârlad-Codăiești. Contractul valora 16 milioane euro. În anul 2021, 80% din lucrări fuseseră finalizate, dar, ca urmare a creşterii preţurilor la materiile prime, firma a cerut mai mulţi bani de la Consiliul Județean.

CJ Vaslui nu sare cu banul, ci angajează o firmă de consultanță tehnică pentru verificarea lucrărilor. Expertul Radu Judele constată că grosimea statului de asfalt nu era conformă, nefiind egală peste tot. În aceste condiții, Consiliul Județean refuză să-i mai plătească lui Savin facturi de circa 15 milioane lei.

Expertul Radu Judele simte că e momentul să întoarcă lucrurile în favoarea sa şi că e rost de ceva câştig, astfel că îi cere lui Savin o şpagă de peste 700.000 lei pentru a schimba concluziile expertizei şi pentru a interveni la CJ Vaslui pentru deblocarea plăţilor.

Citeste si VIDEO Noi imagini de la flagrantul în care a fost prins cu mită Dumitru Buzatu. Procurorii s-au dat drept pescari. Baronul PSD a fost scos cu forţa din maşina în care pusese şpaga de 1.25 milioane lei. Ce rol a avut amanta lui

Savin îi dă expertului Judele banii ceruţi în primăvara acestui an, iar concluziile expertizei sunt măsluite. Totuşi, CJ Vaslui nu deblochează banii pe care îi datora lui Savin, dar preşedintele CJ, Dumitru Buzatu, îi spune că va debloca întreaga sumă doar dacă va primi un comision de 10%.

Începând cu luna mai 2023 am fost contactat de mai multe ori de Buzatu Dumitru care mi-a promis că se va implica în diferendul pe care societatea pe care o reprezint îl are cu autoritatea contractantă CJ Vaslui privind decontarea unei sume de bani pentru lucrările pe care le-am efectuat pe lot 1 și 2 a Drumului Strategic din jud. Vaslui.

CJ Vaslui a întârziat plată timp de aprox. 2 ani de zile fără justificare. Buzatu Dumitru a început să mă contacteze mai des și să-mi explice diligențele pe care le-a făcut pentru a-mi debloca suma de bani, aprx. 13.000.000-15.000.000 lei.

Prin acțiunile sale numitul Buzatu Dumitru mi-a dat de înțeles că acesta pretinde un procent de minim 10% din suma pe care CJ Vaslui urmează să o deconteze către SC Soragmin SRL ca urmare a intervențiilor sale, urmând să vină la ferma mea din localitatea Cârja, unde dețin și un lac de agrement.

Acesta mi-a spus în perioada mai-septembrie 2023 de mai multe ori că va veni “la pescuit la mine”, înțelegând că dorește să discute aspect legate de efectuarea plății. A fost o dată și m-a asigurat din nou că va întreprinde diligențe să facă plata și apoi va veni să stăm de vorbă”, a declarat Emil Savin la DNA potrivit referatului de arestare.

Citeste si Expertul din dosarul preşedintelui CJ Vaslui Dumitru Buzatu, în arest preventiv pentru 30 de zile pentru luare de mită şi de trafic de influenţă

Patronul Soragmin le-a mai declarat anchetatorilor că firmele lui erau în pragul falimentului din cauza plăţilor neefectuate de către Consiliul Judeţean.

Cine este Emil Savin, „regele asfaltului” din zona Vaslui. De la şofer la CAP la om de afaceri cu influenţă

Ziarul Adevărul îl prezenta pe Savin în urmă cu câțiva ani ca fiind fost şofer la CAP.

În perioada comunistă a fost şoferul preşedintelui de CAP, de la Murgeni, după Revoluţie, Farmazon, aşa cum îl ştiu toţi apropiaţii şi oamenii din zonă, şi-a descoperit spiritul de mic întreprinzător, iar relaţiile aveau să îl propulseze, în câţiva ani, în rândul afaceriştilor de frunte ai judeţului”, scrie ziarul Adevărul.

Acum, Savin controlează două firme din județ, care derulează contracte cu statul în valoare de 90 de milioane de euro. De altfel, potrivit sursei citate, Emil Savin este cunoscut ca fiind omul de casă al baronului PSD de Vaslui, Dumitru Buzatu.