Cine este femeia de pe bancnota de 10 lei. A fost muza celui mai mare pictor român

Pe lângă marele Nicolae Grigorescu, pe bancnota de 10 lei mai apare un chip, nu la fel de celebru, dar cu siguranță cunoscut de foarte mulți români, care zilnic au folosit această bancnotă.

24 mai 2023, 16:05
Cine este femeia de pe bancnota de 10 lei. A fost muza celui mai mare pictor român

Femeia care l-a inspirat pe Nicolae Grigorescu şi care apare pe bancnota de 10 lei era o simplă țărancă. Imaginea ei, a unei femei blânde, l-a impresionat atât de puternic pe marele pictor încât a devenit model pentru trei dintre tablourile artistului.

Pe numele ei Rodica, femeia a fost sursa de inspirație pentru tablourile celebre „Rodica”, „Rodica la pârâu” și „Primăvara”.

În toate, pictorul Nicolae Grigorescu a înfățișat-o pe Rodica drept o femeie simplă de la țară, îmbrăcată în straie tradiționale și având păr lung.

Rodica apare pe bancnota de 10 lei, alături de casa tradițională de la Muzeul Astra, din Sibiu.

Personalitățile care apar pe bancnotele aflate în circulație în România sunt stabilite de Banca Naţională, prin Direcţia Emisiune, Tezaur şi Casierie.

„Pe bancnota de 10 lei, cu Nicolae Grigorescu, apare şi «Rodica», un tablou care aparține Băncii Naționale şi se află în Sala de Consiliu. Aici, spre exemplu, putem fi acuzați de subiectivism, dar e ceva firesc. Nu poți să faci atlasul personalităților din România pe bancnote. Banca Naţională are şi menirea de a promova istoria, cultura şi civilizaţia României”, explica Mugur Şteţ, fostul purtător de cuvânt al BNR, cu câțiva ani în urmă, într-un interviu pentru Adevărul.

Citeşte şi: Incredibil cât a ajuns să coste o noapte de cazare la Cluj în timpul UNTOLD. În centru, tariful ajunge și până la 2.000 de euro