Cine este managerul Institutului „Matei Balș”, unde patru pacienți au murit. L-a înlocuit pe Streinu Cercel

Un incendiu îngrozitor, în urma căruia au murit patru persoane, la avut loc vineri dimineața la Institutul Matei Balș din Capitală.

29 ian. 2021, 09:23
Cine este managerul Institutului „Matei Balș”, unde patru pacienți au murit. L-a înlocuit pe Streinu Cercel

Institutul „Matei Balș” este condus de dr. Maria Nițescu, care a preluat funcția după demisia lui Adrian Streinu – Cercel, ales senator PSD la alegerile din decembrie 2020.

Maria Nițescu, managerul interimar al Institutului de Boli Infecțioase „Marius Matei Balș” este specialist în igiena alimentară și nutriție și conferențiar la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davilla din București. In perioada 2011-2015, Maria Nițescu a fost rezident în a doua specialitate: Diabet, Nutriție, Boli Metabolice.

CV-ul Mariei Nițescu:

Iunie 2010 – prezent

Funcția sau postul ocupat: Medic primar igienă

Elaborarea dietelor specifice patologiei tratate la nivelul Institutului Național de Boli Infectioase „Prof. Dr. Matei Bals” și supravegherea siguranței și calității alimentației furnizate pacienților.

Implementarea și verificarea respectării normelor de igienă privind alimentele și implementarea măsurilor și procedurilor privind siguranța alimentelor.

Consiliere nutrițională și elaborare planuri nutriționale pentru pacienți.

Președinte al Comisiei de Nutriție din Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”.

Presedinte Comisia de Igiena din Institutul National de Boli Infectioase „Prof. Dr. Matei Bals”.

Implementarea procedurilor si protocoalelor de igiena spitaliceasca si verificarea respectarii normelor de igiena specifice unitatilor sanitare spitalicesti.

Instruirea personalului medical si auxiliar in domeniul igienei spitalicesti.

20 aprilie 2009 – 20 aprilie 2010

Funcția sau postul ocupat: Director Directia de Control in Sanatate Publica / Ministerul Sanatatii

Coordonarea activitatii de control in sanatate publica la nivel national.

Participare in grupuri de lucru pentru elaborare acte normative in domeniul igienei spitalicesti, igienei mediului, sigurantei alimentului, calitatii apei potabile.

2005-2009

Functia sau postul ocupat: Director Adjunct Sanatate Publica / Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti

Activitati in cadrul Programelor nationale de sanatate, subprogramul de monitorizare a factorilor de risc de mediu in relatie cu sanatatea.
Coordonarea activitatii de supraveghere a starii de sanatate.

Activitati in cadrul proiectelor de cercetare, coordonator al componentei de sanatate in Proiectul Life Air Aware, beneficiar Agentia Nationala de Meteorologie si Hidrologie.

2000-2005

Functia sau postul ocupat: Medic primar igiena, sef birou avize – autorizatii sanitare / Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti

Coordonarea activitatii de avizare-autorizare sanitara la nivelul Municipiului Bucuresti.

Reprezentantul Ministerului Sanatatii in grupuri de lucru interministeriale pentru simplificarea birocratiei in domeniul autorizarii functionarii operatorilor economici.

Participare la cursuri internationale in domeniul sigurantei alimentului si legislatiei produselor cosmetice, in vederea pregatirii Romaniei pentru aderare la U.E.

1995-2000

Functia sau postul ocupat: Medic specialist igiena alimentatiei si nutritiei, Compartimentul de Igiena alimentatiei, sect 3 si sect 2. / Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti

Activitate de avizare-autorizare sanitara a unitatilor cu profil alimentar.

Activitati in cadrul programelor de sanatate nationale si elaborare rapoarte de activitate necesare elaborarii sintezelor nationale in domeniul alimentului.

1992-1995

Functia sau postul ocupat: Medic secundar igiena alimentatiei si nutritiei / Institutul de Igiena si Sanatate Publica

Program de pregatire in igiena alimentatiei si igiena mediului

1991-1992

Functia sau postul ocupat: Medic stagiar / Spitalul Municipal Craiova
Stagii in obstetrica-ginecologie

Cât a fost Adrian Streinu Cercel la conducerea „Institutului Matei Bals”

Medicul Streinu Cercel a anunțat pe 24 decembrie 2020 că demisionează din funcția de manager al Institutului National de Boli Infectioase Prof.dr. Matei Balș. Acesta declarase anterior că va părăsi această funcție odată ce va deveni membru al Parlamentului.

Ocupând funcția de manager în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase din București înca din 2007, prof. dr. Streinu Cercel a decis să părăsească acest post după ce a intrat în Parlamentul Romaniei, concret, in Senat, din partea Partidului Social Democrat (PSD).