Cine este Marian Munteanu, candidatul PNL la Primăria Capitalei: „Numirea mea este un act de curaj”

Marian Munteanu consideră că desemnarea sa de către liberali pentru a candida la Primăria Capitalei reprezintă un "act de curaj". Munteanu a devenit cunoscut după ce, în timpul demonstraţiei studenţeşti din Piaţa Universităţii din iunie 1990, un miner a încercat s îl decapiteze cu o secure şi a stat patru zile în comă. În 2000, el a fost propus candidat la alegerile prezidenţiale din partea Partidului Naţional Român, condus de Virgil Măgureanu.

12 apr. 2016, 17:12
Cine este Marian Munteanu, candidatul PNL la Primăria Capitalei: „Numirea mea este un act de curaj”

Simpla invocare a mea în această discuție este o onoare pentru mine. Am un respect deosebit pentru PNL — un mare partid al istoriei noastre și văd în această posibilitate o deschidere până acum în istoria politică recentă față de societatea civilă. Văd un început al unui parteneriat între un partid — PNL — și organizațiile societății civile, care să ducă la o primenire reală a vieții noastre politice. Este un act de curaj, un act de responsabilitate„, a spus Munteanu în ședința Biroului Politic Național al PNL.

El a mulțumit conducerii PNL pentru încrederea acordată, subliniind că se simte profund legat de bucureșteni.

Vă mărturisesc că sunt profund legat de bucureșteni dintotdeauna. Poate cele mai tulburătoare momente din viața mea le-am trăit în acest oraș alături de bucureșteni, împreună cu ei. Doresc să ajut atât cât îmi stă în puteri pentru a găsi o soluție de a stopa revirimentul periculos al societății noastre către eventuale zone ale trecutului. Am toată disponibilitatea pentru a găsi cea mai potrivită formulă ca societatea civilă activă, oamenii care doresc binele Bucureștiului să poată fi reprezentați în acest context. Am nădejdea că dvs, în calitate de lideri politici și conducători ai PNL, veți ști să găsiți cele mai bune soluții pentru a deschide acest parteneriat în formule care să ducă la implementarea cât mai bună a intereselor bucureștenilor și a cetățenilor României. Vă mulțumesc și Doamne ajută!„, a conchis Munteanu.

Aveam de ales între o candidatură politică şi varianta la care am mai apelat o dată în campania pentru prezidenţiale, cu dimensiune tehnocrată. Este alegerea perfectă. Este un candidat fanion. Nimeni nu cred că nu ştie la acest moment cine este Marian Munteanu, ce a făcut„, a declarat Alina Gorghiu.

PNL a dorit să marcheze momentul retragerii lui Ludovic Orban din cursa pentru Primăria Capitalei printr-o schimbare „radicală” de opțiune și să aleagă o soluție de candidat din societatea civilă, propunerea lui Marian Munteanu fiind rezultatul unei atente evaluări, a declarat președintele PNL București, Cătălin Predoiu.

Evenimentele de ieri au schimbat în mod dramatic modul în care organizația București trebuie să evolueze în contextul alegerilor locale. (…) Până ieri nici eu, nici colegii aici de față nu am avut alte opțiuni decât să mergem pe o soluție politică la această candidatură. Din păcate, evenimentul de ieri a readus în discuție o problemă reală la nivelul societății, respectiv fractura de credibilitate între public, electorat și mediul politic în general. A readus în discuție nevoia de a da un răspuns cerințelor formulate de cetățeni în nenumărate rânduri în stradă. De aceea, decizia pe care am avut-o în față a luat în calcul, pe lângă opțiunea politică clasică, și opțiunea de a merge cu un candidat din zona societății civile care să răspundă acestor cerințe ale electoratului„, a afirmat Predoiu.

El a adăugat că PNL a avut și are la dispoziție oameni care își pot asuma oricând responsabilități, însă s-a decis să se meargă pe soluția unui candidat din societatea civilă.

Am găsit cu cale alături de colegi să marcăm acest moment dramatic printr-o schimbare radicală de opțiune și să mergem pe o soluție de candidat din societatea civilă„, a spus Cătălin Predoiu, în cadrul ședinței Biroului Permanent Național al PNL.

Cine este Marian Munteanu

In perioada studentiei, inainte de 1989, Marian Munteanu a organizat dezbateri si colocvii, la care participau studenti, promovand teme si subiecte din operele unor autori interzisi sau cenzurati in perioada comunista. Pe 23 decembrie 1989 a infiintat Liga Studentilor, asociatie nationala al carei presedinte a fost pana la terminarea studiilor, in 1991.

In aceasta calitate, a fost principalul coordonator al demonstratiilor studentesti din Piata Universitatii (aprilie-mai 1990) si al grevei nationale studentesti din decembrie 1990, scrie hotnews.ro.

In timpul mineriadei din 13-15 iunie 1990, este batut crunt de minerii veniti la Bucuresti. A stat in coma timp de patru zile dupa ce Denes Domokos, sef de tura la mina Livezeni, a incercat sa-l decapiteze cu o secure. Ulterior, Parchetul i-a intocmit lui Denes Domokos dosar penal pentru tentativa de omor, acesta fiind condamnat la 8 ani de inchisoare.

Prima initiativa politica a lui Marian Munteanu a fost Miscarea pentru Romania (1992-1995), descrisa pe site-ul sau ca organizatie cultural-politica de tineret al carei obiectiv era infiintarea unui partid politic de orientare national-democrata. Organizatia lui Munteanu nu s-a transformat in partid politic din lipsa de resurse materiale.

In anul 2000, lui Marian Munteanu i s-a propus intrarea in viata politica si candidatura la alegerile prezidentiale din partea Aliantei Nationale, rezultata din unirea Partidului Unitatii Nationale (PUNR) cu Partidul National Roman (condus de Virgil Magureanu, fost director al Serviciului Roman de Informatii in perioada 1990 – 1997).

Munteanu, care in trecut in acuzase pe Virgil Magureanu de reprimarea violenta a miscarilor studentesti din Piata Universitatii, in calitate de director al SRI, a acceptat initial candidatura la prezidentialele din 2000, insa s-a retras din cursa inaintea scrutinului.