Cine este misteriosul miliardar care a pariat 11 milioane de dolari pe victoria lui Donald Trump

Misteriosul miliardar american Robert Mercer este cel care s-a aflat în spatele triumfului lui Donald Trump în alegeri şi al Brexit-ului.

02 mart. 2017, 19:12
Cine este misteriosul miliardar care a pariat 11 milioane de dolari pe victoria lui Donald Trump

Pionier al cercetării în domeniul inteligenţei artificiale, Robert Mercer figurează pe locul al 18-lea în clasamentul Forbes al patronilor fondurilor de investiţii cei mai bine plătiţi, care au primit câte 150 de milioane de  dolari în 2016. Mercer a folosit o armă de propagandă masivă pentru a-i propulsa prietenii politici, scrie The Guardian.

Mercer – patron al fondului de investiţii Renaissance Technologies şi co-propietar al site-ului american de extremă-dreapta Breibart, i-a dat un impuls tehnologic puternic prietenului său, Nigel Farage, fostul preşedinte al partidului UKIP, făcându-l astfel să câştige Brexit-ul, în iunie 2016. Tot Mercer a fost cel care şi-a folosit influenţa asupra alegerilor prezidenţiale din SUA, din noiembrie 2016, când a fost ales preşedinte Donald Trump.

Citeşte şi Procurorul general al SUA, Jeff Sessions, a ascuns legăturile sale cu Rusia din timpul campaniei electorale a lui Trump

Septuagenarul miliardar, discret dealtfel, a fost cel care a avut curajul să parieze nu mai puţin de 11 milioane de dolari pe victoria lui Trump în alegeri. A ieşit din umbră abia în miezul alegerilor prezidenţiale, devenind unul dintre marii donatori ai taberei republicane.

În anii 1980, el s-a specializat în domeniu la IBM, iar în 1993 a ajuns la fondul de investiţii Renaissance Technologies, unde s-a specializat în strategiile de invetiţii.