Cine este noul şef de la „Doi şi-un sfert” şi de ce i se spune „puiul Vulpii”

Şeful de la "Doi şi-un sfert" a fost schimbat din funcţie de ministrul de interne, Gabriel Berca. Cristian Gheorghe Lăţcău a fost revocat din funcţia de director general al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă şi mutat "în interes de serviciu" la Direcţia de Combatere a Criminalității Organizate Sălaj. În fruntea DGIPI a fost instalat Gelu Marin Oltean.

RomaniaTV.net
24 apr. 2012, 13:22
Cine este noul şef de la „Doi şi-un sfert” şi de ce i se spune „puiul Vulpii”

Comisarul şef de poliţie Gelu Marin Oltean a fost împuternicit, marţi, prin ordin al ministrului de interne, să îndeplinească funcţia de director general al DGIPI din MAI, în locul lui Gheorghe Cristian Laţcău, a anunţat MAI.

Potrivit unui comunicat al Ministerului, fostul şef al DGIPI a fost „mutat în interes de serviciu la Poliţia Română – Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate, ca şef al Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj”.

Cristian Gheorghe Lăţcău fusese numit director general al DGIPI în 22 decembrie 2010 de către fostul ministru de Interne, Traian Igaş.

Comisarul de poliţie Lăţcău a îndeplinit anterior funcţia de şef al Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj-Napoca.

Tot la ordinul ministrului Berca, a fost schimbat şi adjunctul de la Doi şi-un sfert, comisarul șef de poliție Adrian JURCA, mutat şi el „în interesul serviciului la Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă Arad, urmând a fi numit în funcţia de şef al acestei structuri, potrivit competenţei”.

Cine este Gelu Marin Oltean

Fost adjunct al şefului Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj şi fost şef al structurii de informaţii a Inspectoratului Judeţean de Poliţie Cluj, comisarul şef Gelu Oltean a fost promovat în structurile MAI de fostul şef al DGIPI (Doi ş’ un sfert) Virgil Ardelean, supranumit ,,Vulpea”. De altfel, în MAI, lui Gelu Oltean i se spune ,,fiul de suflet al lui Ardelean” sau, mai scurt, ,,puiul Vulpii”, scrie adevarul.ro.

Şi transferul lui Oltean de la Cluj la Bucureşti a fost legat de ,,mentorul” său. În 1997, când Ardelean a fost numit şef al Poliţiei Capitalei l-a adus în echipa sa pe Gelu Oltean pe care l-a numit purtător de cuvânt al acestei structuri. După ce Ardelean a fost numit şef al Doi ş’ un sfert, Oltean l-a urmat în serviciul de informaţii al MAI.

În 2008, în mandatul de ministru de Interne al lui Cristian David, Gelu Oltean avea să fie avansat ca director de cabinet al şefului DGIPI Petre Albu. Oltean a fost unul dintre ofiţerii DGIPI care au pus umărul la debarcarea succesorului lui Albu de la şefia DGIPI, Cornel Şerban, reţinut pentru corupţie alături de omul de afaceri Puiu Popoviciu. Surse judiciare susţineau, în 2009, că Oltean ar fi ,,plantat” microfoane în biroul lui Şerban, ,,reabilitat” ulterior de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti. Scandalul şi dosarul penal au dus la demiterea lui Şerban şi la înlocuirea sa cu Gelu Drăjneanu, un alt apropiat al lui Virgil Ardelean.

Oltean a fost numit apoi ataşat de interne al României la Roma, iar din 2010 până acum a deţinut funcţia de director adjunct al ORNISS – instituţie care eliberează certificatele de acces la informaţii clasificate.