Cine este omul care a prezis VICTORIA lui Donald Trump în alegerile din SUA

Profesorul american Allan Lichtman a prezis încă din timpul campaniei electorale din SUA că Donald Trump va ieşi învingător din cursa pentru Casa Albă. 

RomaniaTV.net
09 nov. 2016, 11:42
Cine este omul care a prezis VICTORIA lui Donald Trump în alegerile din SUA

Allan Lichtman, profesor de istorie la American University din Washington şi autor al lucrării „Cheile pentru Casa Albă”, i-a indicat corect pe toți câștigătorii alegerilor prezidențiale din SUA, din 1984 şi până în prezent. 

Lichtman a explicat în nenumărate rânduri cum „ghicește” câștigătorul. Predicțiile sale nu au nimic de-a face cu sondajele politice sau schimbările demografice și nici cu opțiunile sale politice. El se folosește de ceea ce numește „Cheile pentru Casa Albă” pentru a determina viitorul învingător.

Cheile, explicate pe larg în cartea lui Lichtman „Predicting the Next President: The Keys to the White House 2016”, sunt următoarele:

1. Mandatul partidului – După alegerile intermediare, partidul la putere deține mai multe locuri în Camera Reprezentanților decât după precedentele alegeri intermediare;

2. Concurența – Nu există concurență serioasă pentru nominalizarea candidatului partidului aflat la putere;

3. Titularizarea – Candidatul partidului de la putere este actualul președintele actual;

4. Terța parte – Nu există un candidat terț semnificativ și nici o campanie independentă importantă;

5. Economia pe termen scurt – Economia nu se află în recesiune în timpul campaniei electorale;

6. Economia pe termen lung – Creșterea economică reală pe cap de locuitor din timpul mandatului prezent este egală sau depășește creșterea medie din timpul ultimelor două mandate;

7. Schimbări politice – Administrația în funcție face schimbări majore în politica națională;

8. Tulburări sociale – Nu există nici o tulburare socială majoră în timpul mandatului;

9. Scandal – Administrația în funcție nu este afectată de nici un scandal;

10. Eșec extern / militar – Administrația în funcție nu suferă un eșec major în domeniul afacerilor externe sau militare;

11. Succes extern / militar – Administrația în funcție realizează un succes major în domeniul politicii externe sau în cel militar;

12. Charisma candidatului puterii – Candidatul partidului aflat la putere este charismatic sau un erou național;

13. Charisma challengerului – Candidatul partidului challenger nu este charismatic sau un erou național.

Allan Lichtman aprecia încă din urmă cu câteva luni că 5 dintre aceste afirmaţii erau „false”: 1, 3, 7, 11, 12. Rămânea, aşadar, un factor pentru ca votul să basculeze. „Acest al 6-lea punct îl reprezintă emergenţa unui al treilea candidat”, declara el presei din America. Candidatul libertarian Greg Johnson viza efectiv 5% din voturi sau mai mult.

În ceea ce priveşte scandalurile sexuale din jurul lui Donald Trump, acestea „nu vor schimba fondul alegerilor”, susţinea istoricul.

Allan Lichtman a avertizat partidul de la putere în privinţa pierderii alegerilor: „Trebuie 6 factori pentru ca partidul la putere să piardă alegerile, iar ele sunt exact 6. Unul dintre aceşti factori se poate schimba”.