Cine este „Regele Ciocolatei”: Noul preşedinte ucrainean vorbeşte româna şi are o avere COLOSALĂ

ALEGERI UCRAINA: Petro Poroșenko a câştigat alegerile prezidenţiale de duminică din Ucraina, din primul tur, conform exit-poll-urilor. Poroşenko este supranumit "Regele Ciocolatei" din Ucraina, cu o avere estimată la două miliarde de dolari. El domină piaţa dulciurilor din ţara vecină cu firma sa Roshen. În plus, are afaceri şi în Republica Moldova, în special în regiunea transnistreană.

RomaniaTV.net
25 mai 2014, 17:41
Cine este „Regele Ciocolatei”: Noul preşedinte ucrainean vorbeşte româna şi are o avere COLOSALĂ

ALEGERI UCRAINA:Petro Poroșenko, câştigătorul alegerilor prezidenţiale din Ucraina de duminică, are 48 de ani şi este originar din sudul Basarabiei, vorbind fluent şi limba română. Petro Poroşenko este unul dintre cei mai bogaţi oameni din Ucraina.

Miliardarul este numit și „Regele ciocolatei” datorită afacerilor în domeniu, fiind proprietarul holdingului de dulciuri Roshen. Are o avere estimată la 1,6 miliarde de dolari, fiinde singurul oligarh care nu a ezitat să-și pună deschis puterea financiară și mediatică — cu postul tv Kanal5 — în serviciul mișcării contestatare proeuropene la Kiev care a dus la căderea președintelui Viktor Ianukovici.

Poroşenko a avut un rol-cheie în revoluţia portocalie din 2004 şi a fost ministrul de externe al Ucrainei. Totodată, el este singurul oligarh ucrainean care a susţinut deschis mişcarea de contestare din Piaţa Independenţei din Kiev.

Cota sa de popularitate a crescut rapid în pofida trecutului său de transfug: el a fost unul dintre fondatorii Partidului Regiunilor, formațiunea lui Viktor Ianukovici, și ex-ministru al economiei în regimul acestuia.

Poroșenko a promis să „reglementeze problema cu Rusia în trei luni”, dacă este ales preşedinte. Petro Poroşenko a mai promis că, dacă va câştiga alegerile, restabilirea legii şi ordinii va constitui o prioritate.

Întrebat unde va întreprinde prima vizită în calitate de şef al statului în cazul în care va câştiga alegerile, la Moscova sau la Bruxelles, Poroşenko a răspuns: ‘În Donbas’. ‘Se fac tentative de a transforma Donbasul într-un fel de Somalia, dar noi vom acţiona rapid şi eficient’, a spus candidatul la prezidenţiale, a cărui pază era asigurată de 10 gardieni.

Cât despre posibilitatea unei întâlniri cu preşedintele rus, Vladimir Putin, Poroşenko a afirmat: ‘Desigur, Rusia este vecinul nostru. A vorbi despre stabilitate fără un dialog cu Rusia este imposibil’.

Cu toate acestea, el a declarat că nu recunoaşte Crimeea ca parte a Federaţiei Ruse. ‘În ceea ce priveşte Crimeea, situaţia este clară: Crimeea este pământ ucrainean şi nu există argumente pentru a recunoaşte anexarea ei’, a afirmat el, adăugând că va crea un minister special pentru Crimeea, care se va focaliza pe aducerea peninsulei sub jurisdicţia Ucrainei prin intermediul documentelor internaţionale, pe protecţia cetăţenilor ucraineni şi reinstalarea refugiaţilor din Crimeea. El a mai promis să combată corupţia dacă va ajunge preşedinte.