Cine este românul cu o pensie de aproape 100.000 de lei pe lună. Topul nababilor care stau acasă pe sume colosale

Vestea bună este faptul că reforma pensiilor speciale a fost promulgată şi astfel cel mai important jalon din PNRR a fost îndeplinit în acest an, ceea ce va aduce alte trei miliarde de euro în România. Vestea proastă este că rămân destui "speciali" care încasează sume uriașe fără să fi contribuit din salariu. Cea mai mare pensie brută e de 95.423 de lei, în timp ce a doua ajunge la 71.147 de lei. Podiumul este completat de o persoană care are o pensie brută de 68.981 de lei.
Filip Stan
23 oct. 2023, 22:40
Cine este românul cu o pensie de aproape 100.000 de lei pe lună. Topul nababilor care stau acasă pe sume colosale

O pensie poate fi de 100.000 de lei sau de câteva sute de lei, în funcţie de cât de „special” ai fost în viaţă. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat joi legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu şi a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, în urma punerii în acord cu solicitările Comisiei Europene. Proiectul de lege a fost adoptat luni de plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Legea nu se poate aplica însă retroactiv, astfel că multe dintre pensii, chiar și după impoyitarea cu 20% a ceea ce depășeşte pragul de 2.000 de lei, vor primi o sumă colosală în conturi în fiecare lună.

Astfel, în România cea mai mare pensie depășește 95.000 de lei brut, în timp ce peste un milion de pensionari încasează lunar venitul minim: 1.125 de lei.

Topul pensiilor speciale. Cine sunt cei opt români care primesc lunar peste 50.000 de lei

România continuă să fie o țară extremelor în condițiile unor discrepanțe foarte mari la nivel de pensii. La vârful veniturilor sunt sume greu de perceput de majoritatea pensionarilor, în condițiile în care 1,14 milioane de pensionari încasează 1.125 de lei, adică venitul minim garantat, în timp ce pensia medie este, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică pe luna septembrie, de 2.108 lei.

Potrivit datelor furnizate de aceeași instituție, România are 4,97 milioane de pensionari. În schimb, în top 20 al celor mai mari venituri sunt persoane care depășesc borna de 40.000 de lei, după cum arată informațiile furnizate de Casa Națională de Pensii Publice pentru „Adevărul“. Cea mai mare pensie brută e de 95.423 de lei, în timp ce a doua ajunge la 71.147 de lei. Podiumul este completat de o persoană care are o pensie brută de 68.981 de lei, în timp ce pe locurile patru și cinci se află seniori ale căror venituri brute sunt de 64.385 de lei, respectiv 60.352 de lei.

Alți patru pensionari sar de 50.000 de lei, în timp ce, la locul 20, venitul brut al „ultimului“ pensionar din clasament ajunge la 40.783 de lei. Cele mai mari venituri din pensiile publice le depășesc pe cele ale primilor „speciali“, adică foștii magistrați cu cele mai generoase venituri. Cea mai mare pensie specială e 58.191 de lei, în timp ce pe locurile doi și trei sunt pensii de 56.875 de lei, respectiv 56.447 de lei.

În timp ce pensiile publice sunt date doar în baza contribuțiilor la stat din perioada de activitate, iar mărirea lor are loc de fiecare dată când Guvernul decide creșterea punctului de pensie, veniturile specialilor țin cont de alte formule: un procent cu veniturile medii din ultima sau ultimele luni de activitate, iar măririle se fac de fiecare dată când are loc o indexare a salariilor aflate în plată, ale categoriei din care fac ei parte. Conform discuțiilor din Coaliție, punctul de pensie ar putea crește cu 14%.

Citeşte şi: Parlamentul a votat impozitarea în trepte a pensiilor speciale. Se taie până la 20%! DOCUMENT

Conform legii promulgate de Klaus Iohannis, pensia specială va fi impozitată.  „Impozitul lunar se determină de fiecare plătitor de venit din pensii astfel:

a) pentru venitul lunar din pensii determinat ca urmare a aplicării principiului contributivităţii, indiferent de nivelul acestuia, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2.000 de lei, se aplică o cotă de impunere de 10%;

b) pentru venitul lunar din pensii care are atât componentă contributivă, cât şi componentă necontributivă, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2.000 de lei, pentru partea contributivă se aplică dispoziţiile lit. a), respectiv o cotă de impunere de 10%, iar pentru partea necontributivă se aplică progresiv următoarele cote de impunere:

i) 10%, pentru partea mai mică decât nivelul câştigului salarial mediu net sau egală cu acesta;

ii) 15%, pentru partea cuprinsă între nivelul câştigului salarial mediu net şi nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat sau egală cu acesta;

c) pentru venitul lunar din pensii care are doar componentă necontributivă, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2.000 de lei, se aplică progresiv următoarele cote de impunere:

i) 10%, pentru partea mai mică decât nivelul câştigului salarial mediu net sau egală cu acesta;

ii) 15%, pentru partea cuprinsă între nivelul câştigului salarial mediu net şi nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat sau egală cu acesta;

iii) 20%, pentru partea ce depăşeşte nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat”, prevede actul normativ.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Cât a ajuns să coste renovarea completă a unui apartament cu 2 camere, la prețul actual al materialelor de construcție și manoperei din 2025. Lista completă a prețurilor
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare voce a țării. A fost o zeiță a muzicii. Nu va mai fi nimeni ca ea
Playtech.ro
Orașul în care se va construi cel mai mare mall din România. Va detrona AFI Cotroceni
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Cele mai bune paste cu pui. Secretul stă în sos
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
Ireal ce a găsit Piedone într-un faimos bar din Constanța. Când a văzut asta, șeful ANCP a închis localul
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Schimbare majoră la inspecția tehnică auto. Milioane de șoferi sunt obligați să plătească anual
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare