Cine este succesorul lui Berlusconi

Fostul comisar european Mario Monti este cel mai posibil succesor al lui Silvio Berlusconi. El a fost numit senator pe viaţă de preşedintele Giorgio Napolitano.

RomaniaTV.net
12 nov. 2011, 20:31
Cine este succesorul lui Berlusconi

Mario Monti, în vârstă de 68 de ani, şi-a construit o reputaţie de om competent şi independent între 1994-2004, deceniul în care a fost comisar european, după ce s-a făcut cunoscut în perioada cât a condus prestigioasa Universitate Bocconi din Milano.

A studiat în Statele Unite, la Universitatea Yale, pe care a absolvit-o în 1965. În 1994, a fost propus de primul Guvern al lui Berlusconi într-un post de comisar european. Jacques Santer, preşedintele Comisiei din perioada respectivă, îi încredinţează postul de comisar pentru Piaţa Internă.

În 1999, Guvernul de stânga al lui Massimo D’Alema îl confirmă la Comisia Europeană, unde primeşte de la preşedintele ei, Romano Prodi, postul de comisar pentru Concurenţă. În acestă poziţie, îşi creează imaginea de comisar dur şi impermeabil la presiuni.Dar cel de al doilea Guvern al lui Berlusconi nu îl nominalizează pentru un al treilea mandat.

Editorialist la „Corriere della Sera”, cotidian de referinţă în Italia, Monti este autorul unor lucrări despre economie monetară şi finanţe.