Cine e Syed Farook, autorul masacrului de la San Bernadino. Profilul criminalului care a provocat baia de sânge

Oraşul californian San Bernadino a fost miercuri seara teatrul unor evenimente de un tragism fără precedent în istoria localităţii. Indivizi înarmaţi au pătruns în incinta unui centru de servicii sociale, în jurul orei 21.30, ora României (11.30, ora locală) şi au deschis focul, ucigând 14 persoane şi rănind 17.

03 dec. 2015, 11:25
Cine e Syed Farook, autorul masacrului de la San Bernadino. Profilul criminalului care a provocat baia de sânge

Scannerele poliţiei au indicat că după masacrul de la San Bernadino doi suspecţi au părăsit clădirea şi au fugit cu un SUV de culoare neagră. Cei doi au fost urmăriţi de poliţie şi împuşcaţi mortal, ulterior fiind identificaţi ca fiind Syed Farook şi Tashfeen Malik.

Citeşte şi MĂCEL ÎN SUA. Atac armat în California. Cel puţin 14 morţi şi 17 răniţi. Atacatorii, UCIŞI de poliţie UPDATE

Syed Farook avea 28 de ani, avea naţionalitate americană şi era angajat la Direcţia de Sănătate a oraşului San Bernadino. El se afla în această funcţie de cinci ani şi se ocupa în special de probleme de mediu, efectuând controale la hoteluri şi restaurante. Potrivit tatălui său, Farook era o persoană foarte religioasă. „Mergea la muncă, venea acasă, mergea la rugăciune, venea acasă. Era un bun musulman„, a spus acesta. Fratele său, Farhan Khan, nu-şi poate explica de ce Syed a recurs la o astfel de manifestare: „Sunt în stare de şoc. De ce a făcut asta? N-am nicio idee. Sunt atât de trist pentru victime şi răniţi şi le transmit toată simpatia mea„, a declarat acesta într-o conferinţă de presă susţinută la Anaheim.

Farook a absolvit în 2003 La Sierra High School, din California, iar mai recent a studiat finanţele, la California State University Fullerton.

Syed Farook a fost însoţit în asalt de Tashfeen Malik (27 ani), nimeni alta decât soţia sa. Potrivit colegilor lui Syed, cei doi se cunoşteau de relativ puţin timp. Tashfeen locuia în Arabia Saudită când l-a cunoscut pe Syed, prin intermediul internetului. După ce au comunicat o vreme online, Syed a mers în Arabia Saudită, întorcându-se în SUA împreună cu Tashfeen. Cei au făcut un copil, care acum are vârsta de şase luni şi „păreau să trăiască visul american”.

Citeşte şi Barack Obama deplânge atacurile armate repetate „fără echivalent în lume”

Totul a scăpat însă de sub control miercuri, când Syed Farook s-a enervat foarte tare după o dispută cu colegii de serviciu, în timpul petrecerii de Crăciun. Foarte nervos în urmas unei dispute, el a părăsit sediul, pentru a reveni 20 de minute mai târziu, împreună cu consoarta sa, ambii înarmaţi până-n dinţi. În urma masacrului au fost ucise 14 persoane şi au fost rănite 17, dintre care 10 se află în stare gravă.

Bilanțul acestui atac armat este cel mai grav de la masacrul comis în decembrie 2012 în școala Sandy Hook din Newtown (Connecticut, nord-est), unde 26 de persoane au fost ucise, dintre care 20 de copii.