Cine este tânărul fermier care şi-a deschis o fermă după ce s-a întors din străinătate. Soiul de varză pe care-l cultivă rezistă mult timp după recoltare

Ionuț Rotariu este dovada vie că poți să îți îndeplinești visul dacă muncești din greu. Tânărul fermier s-a întors din străinătate unde a muncit din greu și cu banii strânși a putut să își deschidă propria fermă.

21 sept. 2023, 19:29

Ionuț este acum administratorul „Riv Farm Curtici” și cultivă cu succes varză plată pe o suprafață de 1.700 de metri pătrați. În acest moment, sunt în plină desfăşurare lucrările de recoltare

Românul a ales să cultive Autumn King (varză plată), o specie de varză foarte căutată în zonă. Fermierul cultivă, de asemenea, 60 de ari de câmp cu vinete și roșii și are un solar de 800 de metri pătrați cu alte legume.

„Sunt fermier din copilărie. Acesta este al doilea an de când mi-am reluat activitatea”, a mărturisit Ionuț pentru agrointel.ro

Citește și Cine este românul care a dat lovitura în agricultură. Produce legume în solar pe tot parcursul anului: ”Activitatea mea este continuă. Fac producţie 10 luni pe an”

Cine l-a inspirat pe tânărul fermier

Modelul lui Ionuţ a fost Dimitrie Muscă, un fermier pe care l-a vizitat în clasa a III-a și care l-a inspirat să urmeze aceeași cale:

„Mi-am dorit să fiu fermier de când, în clasa a III-a, am vizitat ferma domnului Dimitrie Muscă. Mi-a plăcut atât de mult, încât am decis că vreau să devin fermier. Cu acest gând am plecat în străinătate să economisesc bani pentru a investi în agricultura din țara noastră.

Acum, la 28 de ani, m-am întors și am deschis propria mea afacere, aici, în țară. Astăzi este prima zi când onorez o comandă, am semnat un contract cu un depozit și mă aflu chiar în câmp, la cules de varză plată. Anul viitor, doresc să extind suprafața cultivată cu varză plată cu încă două hectare”, a adăugat tânărul fermier.

Autumn King sau varza plată rămâne proaspătă mai multe zile după recoltare

Varza plată obținută cu hibridul Autumn King este foarte căutată de arădeni și nu numai. Deși este o varză densă, nu cântărește mult și poate fi păstrată o perioadă mai lungă de timp fără să se strice. Tânărul fermier își produce singur răsadurile, iar anul acesta, într-o primă fază, a cultivat 10.000 de fire de varză plată.

Citește și Drama tinerilor fermieri din România. Cătălin Donca nu a găsit niciun loc în piață pentru a-și vinde fructele bio

”Varza plată este rezistentă mai mult timp după recoltare. Varza rotundă, dacă o recoltez acum, pe căldură, după 2-3 zile la piață nu mai are aspect comercial. E foarte bună la păstrare, nu crapă în câmp în momentul când a ajus la maturitate, poate să stea în câmp și până la 3 săptămâni. Varza rotundă crapă foarte repede, are frunza mai fragilă, are multă apă și crapă.

La varza plată eu îmi produc răsadurile, am pus 10.000 de fire, aproape 9.800 au rezistat și au produs, pierderi au fost în jur de 200 de fire, deci este foarte bine. Sămânța o cumpăr de la depozitul de semințe Oradea, este însă o sămânță coreeană, dar probabil este aclimatizată pentru Europa, că dă cel mai bun randament în momentul de față. Varza plată are o căpățână mare și este bună pentru gătit, pentru murat”, a explicat tânărul legumicultor.