Cine este românul care a dat lovitura în agricultură. Produce legume în solar pe tot parcursul anului: ”Activitatea mea este continuă. Fac producţie 10 luni pe an”

Industria agrară este foarte complicată, mai ales când vorbim despre continuitate în producție. Ionuţ Radu este un tânăr fermier român care a dat lovitura cu afacerea sa. A reușit să producă legume în solar aproape tot timpul anului!

20 sept. 2023, 19:20

Tânărul fermier este Ionuț Radu din Obârșia, județul Olt, și este unul dintre puținii români care a reușit să dea lovitura cu solarul său. Acesta a conceput un sistem bine gândit de încălzire, altfel încât produce legume aproape pe tot parcursul anului.

A plantat și roșii, castraveți, ardei, spanac sau salată verde și toate i-au mers bine.

Citește și Sorin Grindeanu, anunț de ultimă oră pentru fermierii români! ”Vom acorda subvenții indiferent de ce decide UE”

”Am reușit ca activitatea mea să fie continuă. Mi-am dotat solariile cu centrale și am reușit să facem producție 10 luni pe an, nu doar pe o anumită specie de legume.

Și de roșii, de castraveți, de ardei, salată sau spanac. Roșia rămâne în continuare cea mai importantă cultură pentru noi”, a declarat Ionuț Radu.

Cum a început tânărul fermier

Ionuț Radu este absolvent de Agronomie şi, în timpul facultăţii, a avut ocazia să facă practică la o fermă din Scoţia. A început cu munca de jos şi a învăţat tainele meseriei de agricultor.

”Eu am plecat încă din timpul facultății, din al doilea an de facultate. Eram student la Agronomie în București și am perceput-o ca pe un schimb de experiență inițial. Am avut parte de o experiență plăcută pentru șase ani, șase sezoane într-o fermă din Scoția unde am început să zicem cu munca de jos. Inițial eram culegător de căpșuni și zmeură – ăsta era specificul fermei și, ulterior, am avut ocazia să și avansez ca poziție în activitatea fermei.

Asta mi-a oferit și posbilitatea să vad mai în amănunt cum funcționează lucrurile în acea fermă. Adică, efectiv de la plantat până la aproape de partea de vânzare pentru că nu se ocupa ferma respectivă și de vânzare, ajungea la noi până la stadiul de depozitare-refrigerare. Și asta mi-a oferit un mare avantaj ca să văd cum funcționează lucrurile acolo mai ales pentru ceea ce fac eu”, povesteşte tânărul fermier într-un interviu pentru  agrointel.ro.

După ce a stat în Scoția o vreme, Ionuț Radu s-a întors acasă cu această idee de succes, pe care vrea să o împărtășească și cu alții.

„Când m-am întors în țară, căutam să cumpăr un solar. N-am găsit niciunde, mi le-am făcut. Acum văd anunțuri de vânzare pe Olx, văd pe alte grupuri, oamenii renunță”, spune Ionuț.

Începând cu anul 2016, tânărul a ridicat o fermă de legume de la zero, fiind dintre cei care pun pe piață legume extratimpurii.

Cum procedează fermierul pentru a avea recoltă aproape tot anul

Tânărul fermier a povestit și despre metodele sale. El a spus că începe să recolteze castraveții încă din martie până în decembrie sau chiar ianuarie.

Înainte de recoltarea ciclului de toamnă deja sunt pregătite răsadurile pentru ciclul 1, încă de la jumătatea lunii noiembrie.

Citește și Fermierii din România încep revolta. Vor să-și facă propriul partid, pe model olandez și pregătesc proteste masive: „A sosit momentul!” | EXCLUSIV

”Eu încep să recoltez castraveții încă din luna martie, jumătatea lunii martie, până la decembrie, chiar și ianuarie, în funcție de cantitatea de lumină de care dispune cultura.

Nici nu terminăm de recoltat ciclul 2, de toamnă, că deja pregătim răsadurile pentru ciclul 1, extratimpuriu, de la jumătatea lunii noiembrie, noi pregătim răsadurile de roșii, cât avem încă în solar încă ardei, castraveți și cultură de tomate încă în solar”, a explicat fermierul.