Cine este Viktor, prizonierul pe care SUA îl predă Rusiei în schimbul a doi americani întemniţaţi la Moscova. I se spune „Negustorul morţii” şi a fost sursă de inspiraţie pentru regizorii de la Hollywood

Viitorul a doi cetățeni americani reținuți în Rusia ar putea depinde de eliberarea unui traficant de arme rus condamnat, numit de procurori „Negustorul morții” și a cărui poveste de viață a inspirat un film de la Hollywood.

28 iul. 2022, 15:19
Cine este Viktor, prizonierul pe care SUA îl predă Rusiei în schimbul a doi americani întemniţaţi la Moscova. I se spune „Negustorul morţii” şi a fost sursă de inspiraţie pentru regizorii de la Hollywood

Viktor Bout, un fost ofițer militar sovietic, ispășește în prezent o pedeapsă de 25 de ani în SUA, sub acuzația de conspirație pentru uciderea americanilor, procurarea și exportul de rachete antiaeriene și furnizarea de sprijin material unei organizații teroriste. Kremlinul a cerut de multă vreme eliberarea sa din închisoare, considerând sentința pronunțată în 2012 drept „neîntemeiată și părtinitoare”.

CNN a transmis miercuri că administrația Biden l-a oferit lui Bout la schimb lui Vladimir Putin, ca potențial înlocuitor al jucătoarei de baschet Britney Griner și al unui marinar american, Paul Whelan, ambii aflaţi în detenţie în Rusia. În aceeași zi, Griner a depus mărturie în fața unui tribunal rus pentru acuzația de trafic de droguri, ea fiind arestată în luna februarie, pe un aeroport din Moscova. Whelan a fost arestat în 2018 sub suspiciunea de spionaj și condamnat la 16 ani de închisoare. Oficialii americani au spus că procesul său nu a fost unul corect.

Familiile celor doi americani i-au cerut Casei Albe să facă tot posibilul ca să-i elibereze, chiar și printr-un schimb de prizonieri dacă este necesar. Acum, în centrul acestei oferte se află Viktor Bout, un bărbat care a evitat de ani de zile mandatele internaționale de arestare emise pe numele său. Spionul rus, care vorbește șase limbi, a fost arestat într-o operațiune din 2008 de către agenți antidrog americani în Thailanda, pe când încheia o tranzacţie de trafic de arme cu Forțele Armate Revoluționare din Columbia, cunoscute sub acronimul FARC. În cele din urmă, a fost extrădat în SUA în 2010, după un lung proces.

Citeşte şi Călugărul-războinic a fost ucis de ruşi. Roman a lăsat crucea şi a luat arma, dar a murit la 30 de ani

„Viktor Bout a  fost ani de zile numărul 1 în traficul internaţional de arme, el înarmand unele dintre cele mai violente conflicte din lume”, declara procurorul Preet Bharara în 2012, când acesta a fost condamnat la New York. „În cele din urmă a fost adus în fața justiției într-un tribunal american pentru că a oferit un număr uimitor de arme militare unei organizații teroriste recunoscute, dedicată uciderii americanilor”, a adăugat procurorul. Procesul a dezvăluit rolul lui Bout în furnizarea de arme către FARC, un grup de gherilă care a condus insurgența în Columbia până în 2016. SUA au acuzat că armele au fost destinate să ucidă cetățeni americani.

Dar istoria lui Bouot în comerțul cu arme este mult mai veche. El este acuzat că a format o flotă de avioane cargo pentru a transporta arme militare în zonele de conflict din întreaga lume încă din anii 1990, alimentând conflicte sângeroase din Liberia până în Sierra Leone și Afganistan. Acuzațiile privind activitățile de trafic de persoane din Liberia au determinat autoritățile americane să-i înghețe activele americane în 2004 și i-au blocat toate tranzacțiile financiare.

Se crede că are în jur de 50 de ani și vârsta lui este contestată din cauza diferitelor pașapoarte și documente. Una dintre identăţi, cea mai apropiată de adevăr, indică faptul că s-a născut în 1967 în Tadjikistan, fiul unei contabile și al unui mecanic auto. Ar fi absolvit Institutul Militar de Limbi Străine, o binecunoscută școală a serviciilor de informații militare ruse. Pregătirea sa ia permis lui Bout să devină poliglot și să stăpânească șase limbi: rusă, portugheză , engleză , franceză , arabă și farsi (persană). Se spune că el vorbește fluent şi esperanto, pe care a învățat-o la vârsta de 12 ani, ca membru al clubului de Esperanto din Duşanbe.

Se crede Viktor Bout că a fost sursa de inspiraţie pentru filmul Lord of War, din 2005, cu Nicholas Cage în rolul principal.

Citeşte şi Rusia îi pune pe prizonieri să facă mobilă care să înlocuiască produsele IKEA. „Avem o calitate mai bună şi preţuri mai mici”