Cine îi va succede Angelei Merkel

Secretarul general al Uniunii Creştin-Democrate (CDU), Annegret Kramp-Karrenbauer, a fost propusă în mod oficial de filiala Uniunii Creştin-Democrate (CDU) a landului din care provine, Saar, pentru a-i lua locul cancelarului Angela Merkel la şefia formaţiunii la nivel naţional.

05 nov. 2018, 16:37
Cine îi va succede Angelei Merkel

Filiala CDU din Saar, land vestic aflat la graniţele cu Franţa şi Luxemburg, a desemnat-o luni în unanimitate pe fostul premier al landului, Annegret Kramp-Karrenbauer, pentru a candida la funcţia supremă a creştin-democraţilor la viitorul congres al formaţiunii, ce va avea loc în decembrie la Hamburg.

‘Mai presus de toate, avem nevoie la conducerea guvernului federal de o personalitate care reuşeşte să integreze’, a declarat prim-ministrul landului Saar, Tobias Hans, care deţine şi şefia filialei regionale a creştin-democraţilor, potrivit Agerpres.

Annegret Kramp-Karrenbauer deţine ‘experienţa necesară, dar este capabilă şi să dea noi impulsuri, de pildă, în ce priveşte conţinutul programului partidului nostru’, a explicat Tobias Hans.

Supranumită ‘Merkel a Saarlandului’ sau ‘mini-Merkel’ din cauza apropierii ideologice şi de caracter cu cancelarul, Annegret Kramp-Karrenbauer este cunoscută şi sub iniţialele ‘AKK’.

Citeşte şi Cancelarul german, anunţ uluitor: „Nu voi mai…”

Ca şi dna Merkel, ea apără o direcţie centristă pentru CDU în faţa presiunilor în creştere pentru un viraj mai pronunţat la dreapta pentru contracararea ascensiunii extremiştilor de dreapta.

Tot Merkel este cea care a desemnat-o în februarie pe Kramp-Karrenbauer pentru postul de secretar general al CDU, numărul doi în partid, răspunzând astfel criticilor interne care reclamau o înnoire la vârful formaţiunii, potrivit Agerpres.

Căsătorită şi mamă a trei copii, AKK este licenţiată în ştiinţe politice şi drept public, şi s-a aflat la conducerea landului Saar, cel mai mic land german, din 2011 până în octombrie 2018.

Annegret Kramp-Karrenbauer, actualul ministru al sănătăţii, Jens Spahn, şi fostul lider al grupului conservator din Bundestag, Friedrich Merz, sunt cei trei candidaţi cotaţi cu şanse la succesiunea Angelei Merkel.