Cine nu votează moţiunea de cenzură este exclus din PSD

Secretarul general al PSD, Paul Stănescu, a transmis un mesaj intern către cei din PSD și i-a anunțat că moțiunea de cenzură se va vota pe data de 31 august. De asemenea, Stănescu i-a înștiințat pe toți cei din PSD că parlamentarii care nu vor fi prezenți sau care nu votează moțiunea vor fi excluși din PSD. Pe de altă parte, PNL a anunţat o şedinţă miercuri seară pentru a adopta o strategie înaintea votului.

RomaniaTV.net
26 aug. 2020, 15:38
Cine nu votează moţiunea de cenzură este exclus din PSD

„Dragi colege și dragi colegi,

Moțiunea de cenzură se va dezbate și vota luni, 31 august.

Vă rog să vă asigurați ca toți parlamentarii dvs să fie prezenți și să voteze PENTRU moțiune.

Orice parlamentar care va ABSENTA sau va vota ÎMPOTRIVA acestei moțiuni va fi exclus din Partidul Social Democrat.

Guvernul Orban trebuie să plece!

Klaus Iohannis: „Moţiunea e depusă cam în bătaie de joc, e total neavenită” 

Vă mulțumesc!”, arată mesajul transmis de Paul Stănescu, colegilor din PSD.

De asemenea, Paul Stănescu a mai transmis și un al doilea mesaj în interiorul PSD:

„Dragi colege și dragi colegi,

Moțiunea de cenzură se va dezbate și vota luni, 31 august.

Vă rog să fiți prezenți. Decizia CEX este ca toți senatorii și deputații PSD să voteze PENTRU moțiune.

Cei care vor absenta sau vor vota ÎMPOTRIVA acestei moțiuni nu vor mai reprezenta Partidul Social Democrat.

Guvernul Orban trebuie să plece!

Vă mulțumesc!”.

Preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu a anunţat miercuri pe Facebook că moţiunea de cenzură va fi votată într-un plen reunit al celor două Camere ale Parlamentului luni, 31 august.

„Moţiunea de cenzură se va vota luni – 31 august! Guvernul Orban trebuie să plece!!!”, a scris Marcel Ciolacu miercuri pe Facebook. 
 
Sunt 205 semnături la moţiunea de cenzură, iar pentru a trece în Parlament sunt necesare 233 de voturi. 
 
Premierul Ludovic Orban spune că o eventuală votare a moţiunii de cenzură înaintate de PSD ar „şubrezi dramatic capacitatea Guvernului de a face faţă provocărilor imense” cu care se confruntă, el arătând că, din punctul de vedere al puterii executive, dezbaterea moţiunii înainte de a se pronunţa Curtea Constituţională nu este în acord cu legea fundamentală. „Cred că Guvernul până la urmă va fi hotărât de români în data de 6 decembrie, când vor avea loc alegerile parlamentare”, afirmă Orban.
 
Guvernul a sesizat la CCR un conflict juridic de natură constituţională între Executiv şi Parlament din cauza depunerii moţiunii de cenzură în perioada vacanţei parlamentare. Părţile implicate în conflict trebuie să transmită până la 1 septembrie punctele de vedere, urmând ca CCR să stabilească o zi pentru şedinţa în care vor fi susţinute opiniile.

Fostul președinte Traian Băsescu susține că PSD-ul va abandona moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban. El consideră că după alegerile parlamentare este nevoie de un Guvern de mare uniune națională, asta pentru că trebuie adoptate legi importante pentru a atrage fondurile europene. 

”Nici nu va mai fi vreo moțiune de cenzură sau o vor uita sau nu o vor mai discuta. Spuneți-mi și mie ce interes are PSD-ul să vină în plină pandemie la guvernare. PSD-ul a înaintat moțiunea pentru că aveau Congresul, Ciolacu a vrut să nu i se poată reproșa că n-a făcut nimic contra PNL. Ei au rămas într-o relație foarte bună după celebrul USL și îi doare sufletul unul de altul.

Cred că România n-are decât șansa unei majorități largi, indiferent de culoarea politică, un Guvern care să aibă o susținere puternică în Parlament. De ce? Pentru că avem de adoptat legi pentru cele 80 de miliarde de euro de la UE.”, a spus Traian Băsescu, la Adevărul Live.