Cine numeşte şeful DNA, potrivit legii actuale. Cum arată modificările legii, trimise la Curtea Constituţională

Succesorul Laurei Codruţa Kovesi laşefia DNA va fi numit de preşedintele Klaus Iohannis, care va primi propunerea de la Tudorel Toader, ministrul Justiţiei. Preşedintele poate refuza propunerile ministrului.

RomaniaTV.net
09 iul. 2018, 09:31
Cine numeşte şeful DNA, potrivit legii actuale. Cum arată modificările legii, trimise la Curtea Constituţională

Legea 303/2004 privind statutul magistraţilor stabileşte procedura de numire a şefului DNA: numirea o face preşedintele, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul (neobligatoriu) CSM.

Art. 54. – (1) Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului National Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai acestor parchete, precum si procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si adjunctii acestora sunt numiti de Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.

De menţionat că, potrivit legii în vigoare, preşedintele poate respinge oricţte propuneri ale ministrului Justiţiei, cu condiţia să facă publice motivele repingerii.

Art. 54. – (3) Presedintele Romaniei poate refuza motivat numirea in functiile de conducere prevazute la alin. (1), aducand la cunostinta publicului motivele refuzului.

Parlamentarii PSD-ALDE încearcă să schimbe procedura de numire , potrivit propunerii de modificare a legilor justiţiei. Conform ultimelor modificări ale legii, care nu au intrat în vigoare fiind atacate la CCR, preşedintele este scos din procedura de numire, decizia urmând a fi luată de Secţia pentru Procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), la propunerea ministrului Justiţiei.