Cine plăteşte amenda dacă un vehicul este prins de radar, dar şoferul nu poate fi identificat. Ce prevede legea în această situaţie

Codul Rutier din România stabileţte care este viteza maximă pe fiecare categorie de drum și prevede sancțiuni pentru șoferii care depășesc limita impusă. Există însă situații în care poliția poate surprinde cu aparatul radar un vehicul care a depășit limita de viteză, dar șoferul nu poate fi identificat. Iată ce se întâmplă în această situație și cine plătește amenda!

16 apr. 2024, 09:38
Cine plăteşte amenda dacă un vehicul este prins de radar, dar şoferul nu poate fi identificat. Ce prevede legea în această situaţie
Cine plăteşte amenda un vehicul este prins de radar, dar şoferul nu poate fi identificat. Ce prevede legea în această situaţie

Cine plăteşte amenda un vehicul este prins de radar, dar şoferul nu poate fi identificat. În situația în care un vehicul este prins de radar pentru depășirea limitelor legale de viteză, dar șoferul nu poate fi identificat, proprietarul mașinii este cel care primește notificarea privind contravenția și este responsabil să declare cine se afla la volan în momentul respectiv. Acest lucru trebuie făcut în termen de cinci zile de la primirea notificării, scrie ProMotor.

Citeşte şi: Care şoferi cu categoria B sunt obligaţi să-şi schimbe permisul. Altfel nu mai au voie să conducă pe şosele

Dacă proprietarul nu furnizează identitatea șoferului sau oferă informații incorecte, el riscă să primească puncte de amendă, iar în cazul firmelor, sancțiunea poate fi chiar mai severă. Amenda pentru neprezentarea șoferului poate ajunge până la 3.300 de lei pentru persoane fizice și până la 16.500 de lei pentru persoane juridice.

Odată ce autoritățile stabilesc identitatea șoferului, acesta va primi amenda aferentă abaterii comise. În plus, dacă se descoperă că șoferul avea permisul suspendat sau alte probleme legale, el poate fi tras la răspundere penală, iar proprietarul mașinii poate fi și el implicat.

Amenda, împreună cu alte sancțiuni aplicabile, va fi trimisă prin poștă la adresa șoferului și trebuie plătită în termenul specificat în notificare, care este de obicei de 6 luni de la data înregistrării abaterii.

În cazul în care amenda nu este plătită, aceasta va fi inclusă în datoria fiscală a șoferului și poate duce la declanșarea procedurilor de executare silită. Totuși, trebuie menționat că, conform legii, o amendă se prescrie dacă procesul de recuperare a datoriei nu este inițiat în termen de 5 ani de la data la care a fost constatată abaterea.

Citeşte şi: Sunt şoferii obligaţi să acorde prioritate dacă maşina din faţă semnalizează pentru a schimba banda? Ce scrie în noul Cod Rutier

Valoarea amenzii pentru depășirea limitelor de viteză variază în funcție de gravitatea încălcării și poate fi între 330 și 3.300 de lei, conform legislației rutiere din 2024.