Cine poate retrage încrederea şi cine poate demite guvernul

Publicat: Vineri, 27 Aprilie 2018 11:51 // Actualizat: Vineri, 27 Aprilie 2018 11:51 // Sursa: romaniatv.net

Preşedintele Klaus Iohannis a retras încrederea premierului Viorica Dăncilă şi i-a cerut demisia. Constituţia stabileşte clar cine poate demite un guvern.

Foto: presidency.ro

"Eu retrag încrederea doamnei Dăncilă. (...) Doamna Dăncilă nu face față poziției de Prim-ministru al României și transformă astfel guvernul într-o vulnerabilitate pentru România. De aceea, solicit public demisia doamnei Dăncilă din funcția de Prim-ministru al României", a declarat vineri preşedintele Klaus Iohannis, în urma conflictului deschis pe tema mutării ambasadei române la Ierusalim.

Numai că, potrivit Constituţiei, preşedintele nu poate demite premierul sau guvernul, acest aribut aparţinând Parlamentului.

Art.107 Constituţie: Primul ministru

(2) Preşedintele României nu îl poate revoca pe primul-ministru.

Art. 110 Constituţie: Încetarea mandatului Guvernului

(1) Guvernul îşi exercită mandatul până la data validării alegerilor parlamentare generale.

(2) Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate sau dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, ori este în imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile mai mult de 45 de zile.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut demisia premierului Viorica Dăncilă într-o declaraţie de presă în care a criticat ultimele poziţii ale primului ministru. Şeful statului a declarat că retrage încrederea acordată premierului în condiţiile în care, în opinia lui, Viorica Dăncilă nu respectă principiul colaborării loiale între instituţiile statului, potrivit Constituţiei. Klaus Iohannis a făcut trimitere la memorandumul secret adoptat în guvern privind mutarea ambasadei României la Ierusalim şi la refuzul premierului de dialog pe această temă.

Citeşte şi: Klaus Iohannis: Retrag încrederea dnei Dăncilă. Solicit demisia dnei Dăncilă din funcţia de prim ministru

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
demisie premier demitere guvern Klaus Iohannis Viorica Dăncilă
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
27 apr 14:25
Răspunde | Votează email 1 email
maria
Gretos ca de obicei! Dispret fata de Constitutia Romaniei, Romania si Romanii! Asta este tot ce face Werner mare patriot Roman (cica!!) Dar cind pt un batut pe umar la circul lui Trump (Werner fiind ursul de la circ!!Risul lumii!) a dat 2% din PIBul tarii pe arme obsolete FARA sa se consulte cu MApararii nationale a fost super bine??! Bineinteles pt sas a fost bine..
1
EUR
4.8358
RON
15 Aug
noapte 17 °
zi 28 °
Ultimele joburi adaugate
24 H