Cine sunt bugetarii care nu vor avea salarii mărite în 2024. Guvernul a actualizat lista

Executivul a aprobat joi Ordonanţa de urgenţă care prevede majorarea salariilor de bază pentru personalul din învăţământ cu 20%, în medie, în anul 2024, în două tranşe: de la 1 ianuarie, respectiv de la 1 iunie 2024.

29 dec. 2023, 08:32
Cine sunt bugetarii care nu vor avea salarii mărite în 2024. Guvernul a actualizat lista

Bugetarii vor avea salarii mărite de la 1 ianuarie 2024. Însă creșterile se vor face în doua etape. Guvernul a aprobat joi proiectul de ordonanţă de urgenţă care vizează o serie de majorări salariale pentru angajaţii din învăţământ. Astfel, pentru învăţământul preuniversitar, în 2024 creşterile vor fi cuprinse între 19,4% şi 20,5%, iar pentru directori şi directori adjuncţi creşterea brută medie totală va fi de peste 36%. Pentru universitar, majorările vor fi cuprinse între 15% şi 21%, în timp ce pentru personalul didactic auxiliar creşterea va fi de 15,5%, iar pentru personalul administrativ de 15%.

pentru cadrele didactice din învăţământul preuniversitar, creşterea salarială brută medie totală în anul 2024 va fi de aproape 20%, din care aproximativ 13% se va realiza în luna ianuarie.

Pentru debutanţii cu studii superioare de lungă derută, creşterea brută medie totală în anul 2024 va fi de 19,4%, din care 12,6% în ianuarie.

Citește și: Majorările salariale din educație, adoptate de guvern prin ordonanță de urgență

În ce priveşte funcţiile didactice de conducere din sistemul de învăţământ preuniversitar, salariile de bază vor fi peste cele ale cadrelor didactice, calculate cu dirigenţie.

„Astfel, pentru directori şi directori adjuncţi, faţă de salariul brut din decembrie 2023, creşterea brută medie totală în 2024 va fi de peste 36%, din care creşterea brută medie în luna ianuarie va fi de 30%. Prin urmare, un profesor cu studii superioare de lungă durată, gradul didactic I şi peste 25 de ani vechime, cu sporul de suprasolicitare neuropsihică şi dirigenţie, va avea un venit mediu brut în luna iunie de 11.845 lei, în timp ce un director va ajunge la un salariu brut de 12.533 lei, care include sporul de suprasolicitare neuropsihică. Creşterea include şi rezolvarea inechităţilor existente în prezent între salariile pentru funcţiile de conducere şi salariile funcţiilor de execuţie”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca.

Ligia Deca a mai precizat că personalul didactic de predare din învăţământul preuniversitar beneficiază de creşteri care se calculează la salariul de bază, precum: dirigenţie 10% (de această creştere beneficiază aproximativ 78% din personalul didactic); gradaţie de merit 25% (acordată pentru 16% din totalul personalului didactic), între 7-20% creştere salarială pentru predare simultană (de aceasta beneficiază aproximativ 10% din totalul personalului didactic); 15% pentru învăţământ special (aproximativ 8% din personalul didactic).

„De asemenea, personalul didactic de predare beneficiază de sporuri. De exemplu: 10% spor de suprasolicitare neuropsihică – de care beneficiază întreg personalul de predare; între 3-20% spor de zonă, pentru personalul didactic din mediul rural; între 10-25% spor de practică pedagogică pentru personalul didactic care efectuează timp lucrat în regim de practică pedagogică”, a explicat Ligia Deca.

În ce priveşte învăţământul superior, creşterea salarială brută medie totală pentru personalul didactic de predare va fi de aproximativ 20%, din care creşterea medie pentru luna ianuarie va fi de aproximativ 13%.

Cea mai mare creştere se înregistrează pentru lectori – peste 21%, urmaţi de asistenţii universitari, cu o creştere de 20%. Pentru personalul didactic auxiliar, creşterea salarială brută medie totală în 2024 va fi de 15,5%, iar în ianuarie creşterea va fi de aproximativ 10%. Pentru personalul administrativ, creşterea salarială brută medie totală va fi de 15%, din care 9% începând cu luna ianuarie.

„Aceste creşteri se adaugă creşterilor deja realizate în anul 2023, care înseamnă cam 30% pe medie, la nivelul sistemului de învăţământ, ceea ce face ca într-un interval de aproximativ 12 luni calendaristice creşterile pentru personalul din învăţământ să fie, pe medie, peste 50%”, a spus Deca.

Citește și: Ajutor financiar de 1.600 lei pentru anumiţi bugetari în 2024. Cine primește bani gratis de la stat anul viitor

Executivul a decis să dea banii și către angajații de la APIA, angajații din cultură, adică bibliotecarilor, care aveau salarii mici.

Bani în plus vor merge și către angajații de la Direcțiile de Sănătate Publică și angajații care lucrează în subordinea Ministerului Muncii, cum ar fi Inspecția Muncii, dar și alte agenții care sunt subordonate acestui minister.

Deși edilii au beneficiat de salarii majorate cu 10% în anul în curs, Guvernul a decis ca de la 1 ianuarie salariile acestora să crească din nou cu 5%.

În ceea ce îi privește pe demnitari, s-a luat decizia ca indemnizațiile pe care le încasează aceștia să rămână în continuare înghețate, la nivelul la care sunt în decembrie anul acesta, pentru că, în caz contrar, ele ar fi trebuit să crească și să fie indexate cu salariul minim pe economie.

 

Cine sunt bugetarii care nu vor avea salarii mărite în 2024. Guvernul a actualizat lista

Dacă pentru educației se fac majorări în două etape, pentru alții nu sunt deocamdată bani. Tăierile se fac în timp ce bugetarii de la FISC, din vămi şi Ministerul de Finanţe protestează. Potrivit noii decizii, nu vor avea salarii majorate cu 5% angajaţii care anul acesta au beneficiat de o formă de creştere a veniturilor, scrie Antena 3.

Oficialii au tăiat de pe lista majorărilor angajații din Ministerul Finanțelor, de la Autoritatea Vamală, de la Casa de Sănătate, dar și angajații din justiție.