Cine sunt evazioniştii care-i îngrijesc terenul lui Traian Băsescu din comuna Nana

Persoanele care se ocupă de lucrările agricole de la Nana sunt anchetate pentru evaziune fiscală.

16 iul. 2014, 16:15
Cine sunt evazioniştii care-i îngrijesc terenul lui Traian Băsescu din comuna Nana

Acest lucru a fost aflat de la localnicii din Nana şi de la oficialii de la primăria Nana, care spun că ştiu cine este în spatele firmei care lucrează terenurile preşedintelui. Totuşi, ei nu au prezentat acte în sprijinul acestor afirmaţii.

Astfel, potrivit doamnei Tiţa, din comuna Nana, terenul Ioanei Băsescu ar fi lucrat de o firmă din Constanţa, Maria Grup.

Procurorii DIICOT acuză această companie că ar fi prejudiciat bugetul de stat cu 30 de milioane de euro. Compania este deţinută de mai mulţi oameni de afaceri libanezi care sunt în atenţia procurorilor pentru că ar fi prejudiciat bugetul de stat cu zeci de milioane de euro. Principalul acţionar al companiei este libanezul El Khalil Jihad, în vârstă de 49 de ani. Omul de afaceri este acuzat de procurorii DIICOT că, împreună cu partenerul său Youssef Laoun, au făcut contrabandă şi evaziune fiscală.

Chiar şi în aceste condiţii, libanezul El Khalil Jihad şi partenerii săi de afaceri lucrează nestingheriţi terenul deţinut în judeţul Călăraşi de fiica preşedintelui.

În perioada 2010-2011, grupul condus de El Khalil şi Laoun ar fi realizat, exporturi masive de cereale în ţări din afara Uniunii Europene. Aceştia au susţinut că cerealele sunt produse în România. În realitate, marfa era adusă din Liban şi Turcia. În acest fel, oamenii de afaceri libanezi au primit deduceri de TVA. DIICOT estima prejudiciul cauzat statului la 30 de milioane de euro.

De altfel, aceştia nu s-au dat înapoi când a venit vorba să facă afaceri cu statul. El Khalil Jihad și partenerii săi de afaceri au câştigat zeci de milioane de euro. În vara anului 2011, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a încheiat două contracte, de 20 de milioane de euro cu societatea Agro Chirnogi SA, din județul Călărași, controlată tot de El Khalil Jihad.