Cine sunt judecătoarele care l-au condamnat pe Năstase

Fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare de judecătoarele Livia Stanciu (preşedinta Curţii Supreme), Florentina Dragomir, Maricela Cobzariu, Sofica Dumitraşcu şi Ioana Alina Ilie, scrie gandul.info.

RomaniaTV.net
21 iun. 2012, 01:22
Cine sunt judecătoarele care l-au condamnat pe Năstase

Completul care l-a condamnat pe Adrian Năstase în unanimitate a fost format din judecătoarele Livia Stanciu (preşedinta ICCJ), Florentina Dragomir, Maricela Cobzariu, Sofica Dumitraşcu şi Ioana Alina Ilie. Procurorul de şedinţă, adică reprezentantul DNA, a fost Elena Matieşescu. Adrian Năstase şi ceilalţi co-inculpaţi au fost apăraţi în instanţă de o echipă de avocaţi formată din Lucian Bolcaş, Ion Cazacu, Viorel Roş, Gabriela Ghiţă, Adrian Horia Miclescu, Alexandru Chiciu, Nineta Anghelina şi Gheorghiţă Mateuţ.

Judecătoarea Livia Doina Stanciu este cea care a condus completul de judecată. Livia Stanciu este şi preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din 2010. În perioada 2004-2010, a activat ca judecător al ICCJ la Secţia Penală pe care a şi condus-o intre 2007-2008. În perioada 1994-2004, a fost judecător la Tribunalul Galaţi şi la Curtea de Apel Galaţi. Timp de 14 ani, in perioada 1980 – 1994, Livia Stanciu a activat ca şi procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi. 

Presa a relatat că Livia Stanciu a prezidat completul de judecată care a decis cercetarea în libertate a doi şefi de servicii secrete şi a omului de afaceri Puiu Popoviciu. De asemenea, Stanciu a decis condamnarea primarului PDL de Râmnicu Vâlcea Mircia Gutău.

Magistratul Maricela Cobzariu a fost promovată la Curtea Supremă în decembrie 2011, după ce anterior a activat ca judecător la Tribunalul Bacău. In CV-ul publicat pe site-ul http://www.membricsm.ro, in 2011 Maricela Cobzariu a precizat că înainte sa fie judecator a muncit ca jurnalist. Magistratul Maricela Cobzariu a precizat ca a lucrat pentru Editura Bir-Contact şi Nord Contact Roman SRL. În CV judecătoarea mai precizează că a studiat la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu unde a obţinut o diploma universitară de jurist. Judecătoarea Cobzariu este şi doctorand în Drept Internaţional Public la Institutul de Istorie, Stat şi Drept al Academie de Ştiinţe a Moldovei. 

Judecatoarea Sofica Dumitraşcu a promovat la Curtea Supremă în 2009. Sofica Dumitraşcu a făcut parte din completul care, în decembrie 2011, a dispus achitarea lui Adrian Năstase în dosarul Mătuşa Tamara. Dumitraşcu este judecatoarea care, în 2006, l-a eliberat din arest pe Omar Hayssam, condamnat în final, în lipsă, la 20 de ani de detenţie, pentru implicare în răpirea a trei reporteri la Bagdad.

Presa a relatat că, în anul 2000, Sofica Dumitraşcu a decis eliberarea din arest a kurdului Meh-met Fatih Kesser, acuzat de spalare de bani. În urma scandalului iscat dupa decizie, Sofica Dumitraşcu a părăsit magistratura şi, până în 2005, a activat ca avocat. Din 2005 până în 2009 a fost judecător la Curtea de Apel Bucureşti.

Judecatoarea Ioana Alina Ilie a promovat la Curtea Supremă în decembrie 2011. Anterior a fost judecător la Curtea de Apel Bucureşti, Tribunalul Bucuresti, Judecătoria Sector 3 si Judecătoria Braşov. Potrivit CV-ului oficial, Ioana Alina Ilie a lucrat ca inspector la Inspecţia Judiciară a CSM.

Judecatoarea Florentina Dragomir a promovat la Curtea Suprema in 2011. Din 2009 pana în 2011, a activat ca judecător la Curtea de Apel Bucureşti. Anterior a fost procuror la Parchetul General. Aici a detinut si functia de inspector general in cadrul Directiei Inspectie Judiciara a CSM.