Cine sunt noii secretari de stat propuşi de PNL

Un fost primar, liberali cu funcţii pe plan local, fostul director general al CFR SA, foşti parlamentari, consilieri de miniştri se numără printre noile propuneri ale PNL pentru o serie de funcţii de secretar de stat.

RomaniaTV.net
15 ian. 2013, 13:12
Cine sunt noii secretari de stat propuşi de PNL

Conducerea PNL a validat, luni, noile propuneri pentru funcţiile de secretar de stat, fiind desemnate 11 persoane care vor ocupa aceste poziţii, pe lângă actualii secretari de stat care se află deja pe funcţii, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse liberale. Cele 11 propuneri îi vizează pe Stejărel Olaru (Relaţia cu românii de pretutindeni), Dan Manolescu ( Ministerul de Finanţe), Gheorghe Hogea (relaţia cu Parlamentul), Cristian Ghibu (Transporturi), Radu Boroianu (Cultură), Grigore Trache (Dezvoltare), Manuel Donescu (Economie), Valentin Soneriu (Agricultură), Ionuţ Iuga (Ape şi Păduri), Puiu Gelu (Ape şi Păduri), Adrian Pană (Sănătate).

Stejărel Olaru, propus secretar de stat pentru Relaţia cu românii de pretutindeni, este doctor în ştiinţe militare şi informaţii. A absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii Bucureşti şi a urmat studii postuniversitare în domeniul ştiinţelor politice. În 2005 a devenit consilier de stat al prim-ministrului Călin Popescu Tăriceanu pentru problemele de securitate naţională, fiind totodată membru al Comunităţii Naţionale de Informaţii, părăsind această funcţie în 2008. De asemenea, între 2006 şi 2010 a ocupat poziţia de director general al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului.

Radu Boroianu, susţinut de PNL pentru poziţia de secretar de stat la Ministerul Culturii, a fost senator ales în legislatura 1996 – 2000, însă şi-a dat demisia în 1997. Boroianu se numără printre fondatorii PNL în 1990. Între 1991-1992 a fost secretar de stat în Ministerul Culturii, dar şi vicepreşedinte al PNL în perioada CDR. În cabinetul condus de Victor Ciorbea a deţinut funcţia de ministru delegat pentru informaţii publice. În 1997 a fost numit de către Emil Constantinescu ambasador al României în Elveţia, pentru ca în 2001 Boroianu să fie rechemat de către Ion Iliescu. În 2005 acesta este numit secretar de stat pentru francofonie de către premierul Călin Popescu Tăriceanu, iar în 2009 se află alături de Emil Constantinescu în comitetul de sprijin al candidatului la alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu. Radu Boroianu este administrator al unei galerii de artă, European Art Gallery.

Adrian Pană, propus pentru poziţia de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, este din martie 2009 expert parlamentar la grupul PNL din Camera Deputaţilor, iar din februarie 2010 a deţinut funcţia de consilier în ministerul Sănătăţii. Pană a lucrat în domeniul privat pe proiecte externe legate de domeniul asigurărilor sociale, după ce a deţinut între 2007 şi 2009 în minister poziţia de director general în Direcţia Generală Politici, Strategii şi Managementul Calităţii în Sănătate. Între martie 2004 şi februarie 2005 a fost consilier al secretarului de stat pentru integrare europeană, după ce în perioada 1999-2004 a activat la nivelul CNAS drept consilier. Pană este specializat în medicină generală, absolvind cursuri privind managementul serviciilor de sănătate, dar şi o serie de specializări în străinătate pe acelaşi domeniu.

Gheorghe Hogea, propus secretar de stat pentru relaţia cu Parlamentul, a fost deputat de Caraş-Severin în legislatura 2008-2012. El a făcut parte din grupul parlamentar PDL până în aprilie 2012, când a trecut la PNL. Hogea a devenit deputat PDL la câteva săptămâni după ce Sorin Frunzăverde a demisionat din PDL şi s-a înscris în PNL, la sfârşitul lui martie 2012. În declaraţia de avere publicată în iunie 2012 în calitate de parlamentar, Hogea menţiona un teren agricol şi patru terenuri intravilane, un apartament în Timişoara, o casă de locuit în Caransebeş şi două case de vacanţă în construcţie în Zăvoi Poiană şi Borlova Muntele Mic, un autoturism Dacia Logan fabricat în 2005. De asemenea, el a notat un credit bancar de 40.000 de euro contractat în 2008 şi scadent în 2023.

Secretarul de stat propus de PNL la Ape şi Păduri, Gelu Puiu, este inginer silvic şi a fost şeful Ocolului Silvic Frasin până în toamna anului trecut, când a fost înlocuit din funcţie la solicitarea sa, după ce au fost constatate unele nereguli, transmite corespondentul MEDIAFAX. Gelu Puiu a fost numit şef de ocol la Frasin în 2010, fiind unul dintre cei mai tineri şefi de ocol silvic din judeţ. El are 33 de ani şi a intrat în PNL în iunie 2012. În toamna anului trecut, după ce controalele efectuate de noua conducere a Direcţiei Silvice Suceava au constatat unele nereguli la acest ocol silvic, Gelu Puiu a fost înlocuit din funcţie la cererea sa. Tatăl lui Gelu Puiu a lucrat până în anul 2000 la Fabrica de cherestea Moldoviţa, care a fost privatizată în 1999, activele fiind cumpărate de Mihai Nasture, cumnatul lui Omar Hayssam, iar din acel an fabrica de cherestea a fost vândută de şase ori între firme din grupul de societăţi controlat de Hayssam.

Grigore Trache, propus ca secretar de stat la Dezvoltare Regională şi Administraţie, este vicepreşedinte al PNL Ilfov şi a fost primar la Popeşti Leordeni. El a urmat cursurile Facultăţii de Construcţii din Bucureşti (1988-1994), ale Facultăţii de Administraţie Publică a S.N.S.P.A. (2002), în 2004 fiind masterand al Facultăţii de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universităţii Bucureşti, iar în 2006 doctorand al aceleiaşi facultăţi. În declaraţia de avere publicată în aprilie 2011, în calitate de primar, acesta menţiona mai multe terenuri agricole şi intravilane şi o casă în Popeşti Leordeni.

Cristian Ghibu, propus ca secretar de stat la Transporturi, a fost director general al companiei CFR SA. În urmă cu câteva zile, această funcţie a fost preluată de Dimitrios Sophocleous, fost manager la companii precum Romtelecom sau AD Pharma şi preşedintele Consiliului de Administraţie al dezvoltatorului imobiliar Impact.

Manuel Donescu, susţinut pentru poziţia de secretar de stat în ministerul Economiei, a fost până în prezent consilier personal al ministrului Daniel Chiţoiu. Donescu este de profesie avocat şi a activat în calitate de consilier diplomatic la nivelul ministerului Afacerilor Europene începând cu anul 2009, după ce a fost secretar I la ambasada României la Tokyo.

Valentin Şoneriu, propus pentru un post de secretar de stat la Ministerul Agriculturii, este directorul general al CarmOlimp, companie ce operează pe piaţa locală a cărnii, cu sediul la Braşov.

Ionuţ Iuga, susţinut pentru o funcţie de secretar de stat la Ape şi Păduri, este consilier municipal din partea PNL la Râmnicu Sărat. În declaraţia de avere completată în iulie 2012, acesta menţiona două apartamente în Râmnicu Sărat, un autoturism Volvo fabricat în 2002, un credit bancar de 17970 de euro contractat în 2010 şi scadent în 2040. La rubrica venituri realizate în ultimul an fiscal încheiat, el a notat şi suma de 32.616 lei obţinută din avocatură.

Potrivit surselor PNL citate, numirile în funcţiile de secretar de stat urmează să fie aprobate de premierul Victor Ponta după şedinţa de miercuri a Guvernului, în care se vor aproba hotărârile privind reorganizarea ministerelor.