Cine sunt românii care primesc bani de la stat. Decizia luată în şedinţa de Guvern

Guvernul a aprobat luni, 14 februarie, ajutorul de stat în sectorul creşterii animalelor. Suma alocată pentru anul 2022 este de maximum 96.000.000 lei.

15 feb. 2022, 09:39
Cine sunt românii care primesc bani de la stat. Decizia luată în şedinţa de Guvern

Cine sunt românii care primesc bani de la stat. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) anunță că a fost aprobată în Ședința de Guvern din data de 14 februarie 2022 o Hotărâre care completează art.19 din HG nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor.

Cine sunt românii care primesc bani de la stat

Suma alocată ajutorului de stat pentru anul 2022 este de maximum 96.000.000 lei credite de angajament, din care 41.664.000 lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine și 54.336.000 lei pentru speciile ovine şi caprine, respectiv 72.771.000 lei credite bugetare, din care 31.583.000 lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine și 41.188.000 lei pentru speciile ovine şi caprine.

Citeşte şi Indemnizaţii sociale pentru pensionari. Câţi români beneficiază de ajutor de la stat

Banii se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate MADR pentru anul 2022.

”Știu cât de important este pentru fermieri să aibă asigurat un nivel ridicat al calității efectivelor de animale și al randamentului acestora, dar și acordarea plăților la timp. Prin finanțarea costurilor aferente procedurilor care privesc înregistrarea și testarea calității genetice a raselor de animale le oferim crescătorilor sprijinul de care au nevoie pentru a răspunde cât mai bine competitivității crescute din acest sector”, a declarat ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu, potrivit madr.ro. 

Reamintim că prin HG nr.1179/2014 a fost instituită o schemă de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor, având ca obiectiv acoperirea costurilor administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrului genealogic, precum şi costurile aferente testelor pentru determinarea calității genetice sau a randamentului genetic al efectivului de animale, cu excepția controalelor efectuate de proprietarul animalelor sau a controalelor de rutină cu privire la calitatea laptelui.

Ajutoarele sunt furnizate sub formă de servicii subvenționate întreprinderilor individuale şi familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care dețin certificat de producător/atestat de producător, după caz, precum şi persoanelor juridice care își desfășoară activitatea în domeniul creșterii animalelor.

În ce condiţii se acordă ajutorul de stat

Cei care pot solicita ajutorul de stat sunt asociații sau organizații de crescători de animale,  care îndeplinesc următoarele condiţii:

sunt persoane juridice conform legislaţiei în vigoare;

sunt acreditați de către ANZ pentru întocmirea şi menţinerea registrelor genealogice ale raselor de animale şi/sau pentru determinarea

calităţii genetice a raselor de animale;

efectuează serviciile menționate anterior;

realizează parametrii tehnici ai programului de ameliorare sau conservare al rasei pentru care solicită sprijinul financiar.

Intensitatea ajutorului de stat este:

de până la 100% din costurile administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrelor genealogice;

de până la 70% din costurile aferente testelor efectuate de terţi sau în numele unor terţi pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al șeptelului (efectivului de animale), cu excepţia controalelor efectuate de proprietarul şeptelului şi a controalelor de rutină cu privire la calitatea laptelui.

Citeşte şi Ce poţi să faci ca să primeşti bani în plus pe lângă pensie. Toţi românii trebuie să afle asta