Cine sunt românii care trăiesc în „Palma lui Dumnezeu”. Colțul de Rai din munți este tot mai căutat de turiști

Fundătura Ponorului din Hunedoara, numită și „palma lui Dumnezeu” datorită frumuseții sale, a redevenit animată odată cu revenirea localnicilor care au adus animalele în locurile de pășunat. În ciuda drumului extrem de dificil, locul este căutat de tot mai mulți turiști.

07 mai 2024, 18:55

Fundătura Ponorului din Hunedoara, cunoscută mai bine sub denumirea de ”Palma lui Dumnezeu”, se află la vreo două ore de mers pe jos de la marginea satului Ohaba Ponor, pe potecile din pădure marcate cu bornele și semnele rutei turistice „Via Transilvanica”. Drumul poate fi parcurs și cu mașina, de preferabil cu autoturisme de teren, însă pe ultimii nouă kilometri drumul este jalnic.

„Acest drum era mult mai bun, când erau cariera și exploatările forestiere din zonă. Dar s-a stricat cu timpul, iar lumea de aici a plecat, astfel că nu s-a mai îngrijit nimeni de el. Un drum mai bun ne-ar ajuta foarte mult”, spune Eleonora, o localnică din Federi care are o căsuță arhaică în Fundătura Ponorului din Hunedoara, citată de Adevărul. 

Citește și: Locul din lume în care aurul iese singur din pământ! Dacă oamenii l-ar strânge, ar câștiga 6.000 de dolari pe zi

”Palma lui Dumnezeu” se trezește la viață primăvara, după Paște

Sălașele din Fundătura Ponorului – locuințe de vară pentru crescătorii de animale – se înfățișează într-un decor pitoresc, risipite pe dealurile care înconjoară lunca netedă a Ponorului, împodobită cu numeroasele sale bucle.

„De obicei, după Paști, oamenii vin aici cu animale. Sunt vreo 12 – 13 localnici care țin aici animale: cai, vite, oi, chiar și porci. Stau până la toamnă cu ele aici sau urcă mai sus, spre Târsa, Poiana Omului și prin alte locuri din munți. Iarna, localnicii se întorc doar pentru a-și lua fânul. Eu am vreo 70 de oi și câțiva cai pe care i-am adus aici, dar vor mai veni și alții”, spune Ioan Albu, un cioban din satul Federi.

Citește și: Stațiunea care prinde, din nou, viață. Locul preferat al soților Ceaușescu redevine perla României. Turiștii din toată lumea vin pentru tratamente naturale

Priveliștea este spectaculoasă, cu atât mai mult în această perioadă, când animalele lăsate în voie de localnicii înviorează atmosfera și fondul sonor al văii.