Cine va fi candidatul PNL la alegerile prezidențiale. Nicolae Ciucă: „Nu putem să ne înțelegem cu PSD în toate situațiile. Știți cum se zice, dă, Doamne, românului, mintea de pe urmă!”

Coaliţia nu s-ar fi înţeles să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale din 2024, iar Nicolae Ciucă a anunţat că e pregătit să candideze la funcţia supremă în stat în cazul în care reprezentanții PNL vor decide acest lucru.

12 feb. 2024, 21:40
Cine va fi candidatul PNL la alegerile prezidențiale. Nicolae Ciucă: „Nu putem să ne înțelegem cu PSD în toate situațiile. Știți cum se zice, dă, Doamne, românului, mintea de pe urmă!”

Întrebat dacă va candida la președinția României, Nicolae Ciucă a declarat: „E prevăzut ca liderul partidului să candideze, va exista o discuție la nivelul partidului și dacă asta se va decide mă voi supune”.

În ceea ce privește comasarea alegerilor, șeful Senatului spune că speră ca vineri să fie luată o decizie în acest sens. Liderii PSD şi PNL s-au întâlnit în ședință, luni, pentru a discuta despre comasarea celor patru rânduri de alegeri de anul acesta, dar nu au ajuns la nicio concluzie. „Comasarea alegerilor continuă, nu s-a încheiat, sper ca vineri să luăm o decizie. Urmează să analizăm”, a spus Ciucă.

Ce relație are Nicolae Ciucă cu Klaus Iohannis și cu Marcel Ciolacu

Nicolae Ciucă spune că are o relație foarte bună atât cu Klaus Iohannis, cât și cu Marcel Ciolacu și cu toți cei cu care interacționează.

„O relație foarte bună, de respect reciproc. A fost comandatul forțelor armate. E cea mai înaltă funcție din statul român. Indiferent ce voi face și cum voi face pentru mine, comandatul forțelor armate e persoana căreia îi voi purta un respect permanent. Am o relație foarte bună și cu Marcel Ciolacu și cu toți cei cu care interacționez. E absolut normal”.

Pe cine susține PNL la Primăria Capitalei? Gabriela Firea sau Nicușor Dan?

„Aș susține un candidat PNL. Și de fiecare dată există și a treia soluție. PNL își pregătește armata să poată să intre în alegeri”.

Cum ați putut să-l susțineți pe Nicușor Dan?

„Am susținut orice decizie bună care s-a luat la nivelul Primăriei Capitalei. E de domeniul trecutului”

L-ați susține pe Ciolacu la președinția României?

„Sunt membru PNL și voi susține un candidat din partea PNL”.

Și dacă va fi un candidat comun?

„PNL nu poate să nu aibă un candidat la alegerile prezidențiale. E partidul cu cea mai mare istorie în politica europeană, de la 1875 și până astăzi. Nu putem să ne înțelegem cu cei de la PSD în toate situațiile. Știți cum se zice, „dă, Doamne, românului, mintea de pe urmă””.

Are șanse Iohannis să obțină o funcție europeană?

„Iohannis, dacă ați urmărit discursul din Parlamentul European, a fost foarte bine apreciat. Pentru România ar fi o mare onoare ca un președinte dintr-o țară est-europeană să ocupe o funcție la una dintre instituțiile europene. E timpul să avem o astfel de reprezentare”.

PNL l-ar susține pe Geoană la prezidențiale? Unele grupări din PNL discută despre aceste zvonuri că ar exista niște negocieri.

„În PNL nu există astfel de grupări. Tocmai am răspuns că PNL va susține un membru PNL”.

Pe Kovesi?

„Nu am discutat așa ceva nici măcar în glumă”.

Poate trăi 6 luni cu o pensie de 1000 de lei?

„Încă de când eram premier am înțeles situația legată de valoarea pensiilor și doresc să subliniez că pe timpul mandatelor de premier ale PNL, eu personal am luat decizia să ridicăm punctul de pensie de la 1265 la 1785 de lei, deci cu 40%, am susținut creșterea pensiilor, pentru ca românii să aibă un trai decent. A trebuit să trecem prin toate etapele de crize succesive și suprapuse să facem în așa fel încât să creștem pensiile și veniturile și să luăm măsuri pentru scăderea inflației. Am reușit să creștem punctul de pensie la peste 2000 de lei. Am reușit să creștem salariul minim de la 2000 de lei la 3300 de lei. Sunt eforturile și deciziile pe care le-am luat”.

Credeți în Dumnezeu?

„Cred în Dumnezeu și îi îndemn și pe alții să creadă. Dacă-i iubești pe Dumnezeu nu ai cum să faci rău”.

Ce înseamnă să fii patriot?

„Să fii patriot înseamnă să ai acel spirit al dragostei de țară, de popor, de neam. Să ai acea disponibilitate pentru sacrificiu. Nu tot timpul trebuie să ne fie bine. Să ai ambiție pentru că nu performezi doar pentru tine”.

Ce înseamnă extremismul?

„Tot ce trece de normalitate. Tot ceea ce e în echilibru e normal. Tot ce trece de aceste limite poate ajunge la extreme. Extremismul înseamnă impunerea voinței prin fapte de violențe”.

Dar să fii politician?

„Să fii politician cu adevărat înseamnă să te dedici comunității, să faci politică pentru oameni, să faci politică din convingere, din loialitate, din dragoste față de oameni”.