Cine va mai fi INTERNAT dacă este infectat cu coronavirus. Explicaţia lui Raed Arafat

Carantina, izolarea şi spitalizarea bolnavilor de coronavirus redevin obligatorii. Guvernul a aprobat, luni, Legea privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic. Proiectul va fi transmis la Parlament spre dezbatere şi adoptare în procedură de urgenţă. Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a explicat noile definiţii ale carantinei şi izolării la domiciului şi în ce condiţii vor fi internate în spital persoanele infectate cu CORONAVIRUS.

RomaniaTV.net
06 iul. 2020, 10:16
Cine va mai fi INTERNAT dacă este infectat cu coronavirus. Explicaţia lui Raed Arafat

Secretarul de stat Raed Rafat a precizat luni că proiectul de lege privind carantina, aprobat în Guvern, are o definiţie a carantinei asemănătoare cu regulamentul internaţional sanitar, că izolarea la domiciliu este soluţia la care se va recurge doar când capacitatea spitalelor e depăşită.

Arafat a mai precizat că proiectul nu se referă numai la COVID-19, ci şi la alte situaţii de risc epidemiologic sau biologic, arătând că amenzile rămân valabile.

„Prin proiectul de lege pe care au lucrat până azi dimineaţă Ministerul Justiţiei, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Afacerilor Interne am dorit să abordăm problema mai general, nu este problemă numai pentru COVID, este un proiect de lege care poate fi aplicat şi în alte situaţii de risc biologic sau epidemiologic”, a spus Arafat.

„E un proiect de lege care poate fi aplicat şi în alte situaţii de risc epidemiologic. El începe prin mai multe definiţii, termenul carantina persoanelor are o definiţie acum asemănătoare cu regulamentul internaţional sanitar. Separarea fizică a persoanelor bolnave în vederea administrării unui tratament adecvat pentru reducerea gradului de contagiozitate, aici se vorbeşte despre internarea pacientului. În cazul în care capacitatea e depăşită total, izolarea să aibă loc inclusiv la domiciliu, dar acest lucru e o excepţie, deoarece capacitatea integral e depăşită. Carantina persoanelor care vin din zone de risc – aici decizia o ia Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, iar implementarea ei se face de către ministerul subordonat. Se supun aprobării CNSU, dar să nu se aştepte întrunirea comitetului pentru luarea măsurilor respective. Iar comitetele judeţene pot aproba, la cererea Comitetului Naţional, carantinarea unor zone din judeţele lor, dar nimeni nu ia decizia singur. Peste tot o să găsiţi fie că e Comitetul Naţional, fie că e Comitetul judeţean, fie că vorbim de DSP, fie că vorbim de Institutul Naţional de Sănătate Publică, toate având în ele epidemiologi, infecţionişti”, a explicat Raed Arafat.

La rândul său, ministrul Sănătății Nelu Tătaru a declarat, întrebat dacă asimptomaticii pot rămâne acasă, că potrivit noului proiect de lege, asumarea îi revine medicului curant.

„Rămânem pe criterii în care fiecare pacient trebuie tratat în mod particular. Evaluarea personală poate decide evoluția în timp a internării sau nu. E asumarea medicului curant”, a spus Nelu Tătaru.

 

Ce prevede Legea privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic

CARANTINA PERSOANELOR reprezintă o măsură de prevenire a răspândirii bolilor infecto-contagioase, constând în separarea fizică a persoanelor sănătoase, suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent patogen, de alte persoane, în spatii special desemnate de către autorităţi, la domiciliu sau în locaţia declarată de către persoana carantinată.

CARANTINA BUNURILOR reprezintă o măsură de prevenire a răspândirii bolilor infecto-contagioase, prin care se urmăreşte separarea bagajelor, containerelor, mijloacelor de transport sau altor bunuri suspecte de contaminare.

IZOLAREA reprezintă o măsura care constă în separarea fizică a persoanelor bolnave cu o boala infecto-contagioasă sau a persoanelor purtătoare ale unui agent patogen în vederea monitorizării stării de sănătate, aplicării unui tratament adecvat în scopul vindecării şi reducerii gradului de contagiozitate;

(1) Carantina persoanelor în spaţii special desemnate, la domiciliu sau la o locaţie declarată se instituie pentru o durată stabilită conform datelor ştiinţifice oficiale disponibile, cu privire la persoanele sănătoase, suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent patogen, care: a) sosesc din zone în care riscul epidemiologic este ridicat, conform datelor epidemiologice transmise la nivel naţional, european si internaţional de către organismele competente în domeniu; b) au venit în contact cu persoane confirmate cu o boala infectocontagioasă.

(4) Izolarea în unitatea sanitara sau locaţiile în care personalul unităţilor sanitare desfăşoară activitate medicală specifică, se instituie pentru persoanele cu semnele si simptomele sugestive pentru bolile infecto-contagioase stabilite prin hotărâre a Guvernului sau persoanele purtătoare de agenţi patogeni ai acestor boli, pentru care se impune internarea obligatorie, conform reglementarilor în vigoare, pentru o durata conform datelor ştiinţifice oficiale şi în funcţie de evoluţia patologiei respective pentru fiecare pacient.