Cinism la superlativ: pensionar cu spirit civic, amendat cu aproape 1.000 de euro după ce a reparat o gaură din asfalt. Mai mult, autoritățile îl obligă să o facă la loc

Incredibil, dar adevărat: un cetățean cu spirit civic, care a reparat o gaură din asfalt, a fost sancționat de autorități. Mai mult, a fost obligat să refacă craterul fix așa cum a fost.

16 mai 2023, 09:02
Cinism la superlativ: pensionar cu spirit civic, amendat cu aproape 1.000 de euro după ce a reparat o gaură din asfalt. Mai mult, autoritățile îl obligă să o facă la loc

Se întâmplă și în state mai dezvoltate din punct de vedere economic, nu doar în România: un pensionar din Italia a primit o amendă de aproape 900 de euro pentru că „a îndrăznit” să astupe o groapă din asfalt.

Claudio Trenta, un cetățean în vârstă de 72 de ani, a fost imediat sancționat de autoritățile italiene, pentru actul civic pe care l-a făcut. Seniorul a criticat decizia autorităților, pe care a etichetat-o drept o mare nedreptate. Subiectul a inflamat opinia publică și a declanșat o dezbatere națională, scrie The Guardian.

Groapa astupată de către Claudio Trenta acoperea o suprafață de aproximativ 30 de centimetri și era localizată pe o trecere de pietoni din Barlassina, un mic oraș din Lombardia.

Pentru că nimeni din consiliul local nu a luat atitudine, Trenta s-a gândit să umple groapa cu bitum. Din cauza acestui gest, Trenta a fost amendat cu 882 de euro. Amenda i-a venit în format fizic, acasă. Cetățeanul a distribuit pe internet „scrisoarea” primită de la Poliție. De asemenea, „făptuitorul” a fost obligat să readucă groapa la starea inițială.

„Dacă mă cred un idiot, se înșeală”, a declarat italianul, pentru Corriere della Sera.

„M-au provocat, așa că acum depun o plângere reconvențională împotriva consiliului, pentru neglijență”, a mai afirmat cetățeanul nemulțumit.

Pensionarul cu spirit civil, hărțuit de autorități. Totuși, cetățenii s-au dat de partea sa

Trenta a raportat groapa la autoritatea locală în repetate rânduri, pe parcursul a trei luni de zile. Nu a fost băgat în seamă de aleșii locali. În schimb, a primit susținere din partea concetățenilor.

„Consiliul ar trebui să vă ramburseze banii cheltuiți pentru un sac de bitum!”, a comentat un cetățean”.

În apărarea bărbatului de 72 de ani a sărit chiar și un oficial de la Ministerul Culturii, care a acuzat autoritățile locale de lipsă de bun simț. Trenta a început să fie invitat în diverse emisiuni cu mare audiență, pentru a-și spune povestea.