Cioban devenit erou, după ce a salvat 6 maratonişti de la moarte. I-a băgat într-o peşteră şi i-a încălzit în jurul focului

Un cioban din China a devenit erou pe reţelele de socializare după ce a salvat vieţile a şase participanţi la un ultramaraton într-o zonă montană, în timpul căruia 21 de atleţi şi-au pierdut viaţa din cauza condiţiilor meteorologice extreme.

25 mai 2021, 19:40
Cioban devenit erou, după ce a salvat 6 maratonişti de la moarte. I-a băgat într-o peşteră şi i-a încălzit în jurul focului

Cei 172 de atleţi care au luat sâmbătă startul la o cursă ultra-fond pe o distanţă de 100 de kilometri, menţinută de organizatori, în ciuda alertelor Biroului meteorologic din provincia Gansu, au fost surprinşi pe traseu de grindină, ploaie îngheţată, vânturi violente şi temperaturi în mare parte negative. Pe reţeaua de socializare chineză Weibo, internauţii l-au elogiat pe Zhu Keming, un cioban a cărui prezenţă de spirit în momentul maxim al furtunii a fost relatată de presa chineză, preluată de AFP.

Sâmbătă la prânz, Zhu se afla cu turma la păscut, când condiţiile meteorologice s-au degradat brusc, forţându-l să caute adăpost într-o grotă unde existau de obicei stocuri de îmbrăcăminte şi alimente pentru cazuri de urgenţă. În această grotă a adăpostit un prim alergător, care suferea de crampe, încălzindu-i mâinile şi picioarele în jurul focului. Înştiinţat de alţi patru alergători care au venit să se refugieze în grota sa, ciobanul a înfruntat vremea rea pentru a veni în ajutorul unui al şaselea alergător, aflat în pericol în exterior.

Citeşte şi Bilanţ horror la un semimaraton: 21 de sportivi au murit îngheţaţi după ce au fost surprinşi de o furtună pe traseu IMAGINI ŞOCANTE

Deşi acţiunile sale sunt considerate eroice, Zhu a declarat pentru presa chineză că este ″o persoană obişnuită, care a făcut ceva obişnuit″⁣, regretând că nu i-a putut salva pe ceilalţi alergători decedaţi de hipotermie. „Erau doi bărbaţi care şi-au pierdut viaţa, iar eu nu am putut face nimic pentru ei (…) şi sunt dezolat„, a mai spus acesta. Autorităţile din provincie au mobilizat o echipă la faţa locului pentru a ancheta cauzele catastrofei, potrivit presei locale.

Această dramă a stârnit indignare şi a ridicat multe semne de întrebare în această ţară care a făcut o pasiune pentru cursele de alergare în ultimii ani. Cel puţin cinci curse au fost anulate ca urmare a evenimentelor de sâmbătă, potrivit The Paper, o publicaţie din Shanghai.

Citeşte şi Cât câştigă un cioban din România. Fiul oierului spune că a primit 4,5 milioane de euro cadou de tatăl său