Ciobanii, obligaţi de lege să devină plătitori de TVA

Panică în rândul ciobanilor din Arad, după ce au fost luaţi la control de inspectorii Anaf. Oierii sunt obligaţi să devină plătitori de TVA. Mulţi dintre ei şi-au luat inima în dinţi şi au mers să se plângă ministrului agriculturii.

RomaniaTV.net
06 iul. 2017, 08:24
Ciobanii, obligaţi de lege să devină plătitori de TVA

Oierii spun că inspectorii fiscali le cer să plătească TVA şi penalizări pentru ultimii 5 ani pentru că ar fi depăşit plafonul de încasări de 220 de mii de lei, stabilit pe persoană fizică. 

„Suntem luaţi de ANAF din urmă cu 5 ani pentru plătirea tva-ului pentru că am depăşit cifra de afaceri. În fapt, noi nu am depăşit această sumă. Ei iau baza de la Direcţia Sanitar-Veterinară şi văd că am vândut atâtea oi. În fapt, noi nu le-am vândut. Au fost şi oi moarte, am şi sacrificat. Au venit surprinzător peste noi şi ne-au cerut să ne dăm situaţia pe ultimii cinci ani, cui am vândut animalele şi cu ce preţ. Ne-au spus că am depăşit plafonul de 220.000 de lei şi trebuie să ne înregistrăm ca plătitori de TVA . N-am fost informaţi pe tema asta”, au declarat aceştia. 

Oamenii sunt disperaţi pentru că nu au încasat sume atât de mari şi spun că nu au de unde să plătească taxele către stat:

„Nişte preţuri exagerate. Le-am zis să verifice conturile pe care le avem să vadă câţi bani am încasat. În anul 2012 reiese că am realizat venituri de 250.000 de lei din vânzarea mieilor. Banii ăştia nu i-am realizat în trei ani de zile”, a spus unul dintre ciobani.