Ciobanul Ghiţă şi-a reclamat mai mulţi colegi la DNA că ar fi obţinut certificate false pentru subvenţiile APIA

DNA Timişoara a demarat o anchetă, bazată pe reclamaţii ale Ciobanului Ghiţă, mai multe persoane fiind anchetate sub suspiciunea că ar fi obţinut certificate false.

02 dec. 2021, 19:42
Ciobanul Ghiţă şi-a reclamat mai mulţi colegi la DNA că ar fi obţinut certificate false pentru subvenţiile APIA

Dornici să primească subvenţii APIA umflate artificial, mai mulţi ciobani din vestul ţării au pus la cale, cu ajutorul unor veterinari şi ingineri, un mecanism de falsificare a certificatelor zootehnice, fapte reclamate de Ciobanul Ghiţă, protagonist al mai multor reclame şi, ulterior, devenit vedetă în social media.

Procurorii anunţă faptul că „cercetările în prezenta cauză au vizat modalitatea frauduloasă prin care mai mulţi crescători de animale ar fi încercat să obţină fonduri europene nerambursabile de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), în cadrul schemei de Sprijin Cuplat Zootehnic (SCZ)-campania 2021, care are în vedere tocmai încurajarea procesului de ameliorare a rasei de ovine Ţurcană pe teritoriul României, în acord cu strategia promovată la nivelul statelor membre UE.

Concret, în anii 2020 şi 2021, cinci dintre inculpaţi ar fi intrat în posesia unui număr de 58 de certificate zootehnice care ar fi fost emise pe baza unor înscrisuri falsificate de medicii veterinari David Alin Cătălin şi Dănescu Constantin Ionuţ, de inginerul zootehnist Pascariu Lucian şi de controlorul implicat în culegerea datelor genetice şi performanţelor ovinelor implicate în procesul de ameliorare a rasei de ovine Ţurcană.

Documentele respective, emise de o asociaţie de crescători de ovine din judeţul Hunedoara care gestionează, la nivel naţional, Registrul Genealogic al rasei de ovine Ţurcană, atestau că cele 58 de ovine, masculi, sunt animale de rasă pură, cu toate că animalele nu existau în realitate.

Citeşte şi: Paradă inedită de 1 decembrie într-o comună din Olt. Tunul făcut din cazanul de ţuică a făcut senzaţie. Sătenii şi-au făcut cruce când l-au văzut