Ciocniri în cadrul primei Gay Pride organizate la Podgoriţa. Homosexualii au fost loviţi cu PIETRE şi PETARDE

Ciocniri au avut loc, duminică, între poliţia din Muntenegru şi mai multe sute de persoane ostile desfăşurării primei Gay Pride organizate la Podgoriţa, capitala Muntenegrului, ţară foarte conservatoare care îşi negociază intrarea în Uniunea Europeană.

RomaniaTV.net
21 oct. 2013, 06:35
Ciocniri în cadrul primei Gay Pride organizate la Podgoriţa. Homosexualii au fost loviţi cu PIETRE şi PETARDE

Adversarii Gay Pride au aruncat cu pietre şi petarde în forţele de ordine care îi împiedicau să se apropie de participanţii la marş, a anunţat o jurnalistă AFP, informează Mediafax.

Poliţia a ripostat cu gaze lacrimogene şi a lovit cu bastoanele manifestanţii ostili, reţinând mai mulţi dintre ei.
Marşul gay, însoţit de un important dispozitiv poliţienesc, s-a desfăşurat fără incidente.
Participanţii arborau drapele în culorile curcubeului şi pancarte pentru a cere „Aceleaşi drepturi pentru toţi”.

Guvernul muntenegreanm care a început negocierile de aderare la UE în iunie 2012, a susţinut evenimentul prin participarea ministrului pentru Drepturile Omului şi Minorităţilor, Suad Numanovici, informează Agerpres.

„Începând de astăzi, comunitatea LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi transexuali) nu mai este invizibilă în Muntenegru, iar noi vom continua să luptăm pentru drepturile noastre„, le-a spus participanţilor Danijel Kalezic, unul dintre organizatori.

Militanţii comunităţii LGBT din ţările vecine, în special Serbia şi Croaţia, s-au alăturat paradei.

În iulie, ciocniri violente au avut loc între poliţia muntenegreană şi circa 100 de persoane ostile desfăşurării primei Gay Pride din Muntenegru, organizată în oraşul de coastă Budva.

Citeşte şi Una din surorile lesbiene apare în sânii goi pe Facebook

Comunitatea homosexuală duce o viaţă foarte discretă în Muntenegru, ţară cu doar 650.000 de locuitori, temându-se să nu facă obiectul unor agresiuni şi neavând încredere în autorităţi pentru a o proteja.

Potrivit sondajelor, 70 la sută dintre muntenegreni consideră homosexualitatea o boală.