Ciocniri violente la Tripoli, soldate cu 13 morţi

Miliţiile rivale din Libia se află în cea de-a patra zi de confruntări armate în împrejurimile capitalei Tripoli.

RomaniaTV.net
15 nov. 2011, 09:26
Ciocniri violente la Tripoli, soldate cu 13 morţi

Membri taberelor rivale s-au atacat cu pietre, aruncătpare de grenade şi mitraliere în cele mai violente confruntări de la moartea lui Muammar Gadaffi, soldate până acum cu 13 morţi, anunţă publicaţia arabă de limbă engleză The National.

Luptele amplifică îngrijorarea guvernelor străine cu privire la capacitatea guvernului libian de tranziţie de a dezarma miile de combatanţi şi de a instaura ordinea socială după opt luni de război civil. Liderul interimar al Libiei, Mustafa Abdul Jalil, a anunţat că membrii Consiliului Naţional de Tranziţie i-au convocat, laolaltă, pe şefii zonelor în dispută – mai marii oraşului Zawiya şi pe cei ai teritoriilor tribale învecinate, Warshefana şi că disputele ar fi fost lămurite. „Vreau să asigur poporul libian că totul este sub control”, a spus Abdul Jalil. Dar luptele au continuat chiar în timp ce acesta făcea declaraţiile. Tiruri de arme grele şi exlozii ale grenadelor propulsate de rachete s-au auzit pentru ore întregi, încă de duminică, pe teritoriile Warshefana, la aproximativ 30 de kilometri vest de Tripoli şi în oraşul Zawiya, tot la vest de capitală.

Unul dintre obiectele de dispută ale combatanţilor a fost, la un moment dat, controlul unei importante şi vaste unităţi militare a fostului regim libian, situată în apropierea unei autostrăzi ce trece prin cele două zone. Concomitent unii membrii ai clanului Warshefana au fost acuzaţi de colaborare cu fostul regim al lui Gadaffi. Abdul Jalil a precizat că CNT a instituit un comitet care va strânge plângerile ambelor părţi.

Încă din 20 octombrie, de la moartea lui Gadaffi, au loc violente ciocniri între grupuri înarmate, unul dintre cele mai grave având loc chiar într-un spital din Tripoli.

Locuitorii capitalei sunt din ce în ce mai frustraţi din cauza grupurilor de luptători veniţi din alte zone ale ţării şi care ocupă zone rezidenţiale de primă mână din oraş, inclusiv un luxos sat de vacanţă de pe malul Mediteranei. Deşi situaţia se agravează Abdul Jalil şi liderii CNT spun că nu pot trece la o dezarmare rapidă a insurgenţilor. Majoritatea combatanţilor nu au ocupaţie iar liderul CNT spune că pentru a le lua armele din mână Consiliul ar trebui mai întâi să le gasească de lucru sau să-i trimită la şcoală.