Ciocolata, iubită de mii de ani: Civilizaţia maya o folosea pe post de sos la mâncăruri

Arheologii spun că au descoperit urme de ciocolată, vechi de 2.500 de ani, pe o farfurie din peninsula Yucatan, sugerând că ar putea să fi fost folosită pe post de sos la diverse mâncăruri.

RomaniaTV.net
06 aug. 2012, 20:30
Ciocolata, iubită de mii de ani: Civilizaţia maya o folosea pe post de sos la mâncăruri

Aceasta este pentru prima oară când au descoperit ciocolată în farfurie şi nu într-o cană.

Experţii au crezut dintotdeauna că boabele de cacao erau folosite în culturile pre-hispanice pentru băuturi pentru elite, făcute fie din mărunţirea boabelor şi amestecarea lor cu lichide, fie prin fermentarea pulpei care înconjoară boabele în păstaie. Descoperirea anunţată săptămâna aceasta de Institutul Naţional de Arheologie din Mexic oferă, însă, noi perspective asupra utilizării boabelor de cacao.

Urrmele substanţelor chimice considerate „markeri” pentru ciocolată au fost găsite în fragmente de farfurii din situl arheologic Paso del Macho din Yucatan în 2001. Descoperirea sugerează că ar putea fi bazele mâncărurilor tradiţionale mexicane din ziua de azi, precum mole, un sos de ciocolată servit la carne.

Fragmentele de farfurie datează din anul 500 î.Hr., însă acestea nu sunt cele mai vechi urme de ciocolată descoperite în Mexic. Ele au mai fost găsite în diverse căni şi vase pentru băut, cu 1.000 de ani mai vechi.