Ciolacu a răbufnit la adresa cancelarului Austriei: „Să iasă Austria din Schengen. Noi o să ne descurcăm în interiorul Schengen fără probleme”

Dacă Austria nu va fi de acord nici anul acesta cu intrarea României în spațiul Schengen, statul român va depune plângere împotriva guvernului vienez la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), a declarat premierul Marcel Ciolacu.

18 sept. 2023, 13:27
Ciolacu a răbufnit la adresa cancelarului Austriei: „Să iasă Austria din Schengen. Noi o să ne descurcăm în interiorul Schengen fără probleme”

Marcel Ciolacu a mai spus că, dacă Austria consideră că România nu trebuie primită pentru că spațiul Schengen nu funcționează cum trebuie, atunci să iasă Austria din Schengen.

Citește și Anunțul momentului pentru români! De când va crește valoarea tichetelor de masă. Ciolacu: „Nimeni nu va pierde”

„Acum eu cred că se impune a se veni cu un atac la Curtea Europeană de Justiție. M-ați întrebat ce fac eu ca Guvern. În decembrie avem a doua ședință, amândouă sunt sub președinția Spaniei și țin legătura cu premierul spaniol pentru includerea pe ordinea de zi, există toată deschiderea acestuia și toată susținerea ca România să adere la spațiul Schengen. Există și un vot împotriva Bulgariei exercitate de către Olanda, așteptăm și o decizie a Olandei să vedem dacă putem merge în continuare la pachet sau…

Dacă în decembrie Austria va vota împotriva aderării României la spațiul Schengen, voi ataca la CJUE. Mai mult, eu doresc ca în acest demers să am partener Consiliul European, Parlamentul European și Comisia Europeana care ne susțin. Deci lucrurile nu sunt așa comode pentru dl ministru Nehammer.

Eu n-am să fiu niciodată ipocrit, nu pot să spun că n-am nimic cu România dar că spațiul Schengen este depășit. Atunci de ce am votat anul trecut cu Croația? E o întrebare legitimă a românilor pentru premierul Nehammer. Dacă e așa de distrus Schengen, eu n-am nicio problemă ca Austria să iasă din Schengen, să își faci ziduri kilometrice (la granițe) cu sârmă ghimpată și electrice, n-am nici problemă. Dacă Austria dorește această abordare cu garduri, să și le plătească, să iasă din Schengen și noi o să ne descurcăm în interiorul Schengen fără probleme”, a declarat Marcel Ciolacu.

Citește și Ciolacu, despre importurile de cereale din Ucraina: Am să cer ministrului Agriculturii și celui al Economiei să facă un ordin comun ca pe o perioadă de 30 de zile până când se lămuresc lucrurile să fie restricţia prelungită