Ciolacu spune că până pe data de 10 februarie va veni o decizie definitivă în cazul Roşia Montană: ”M-am obişnuit ca notele de plată să-mi vină mie”. Guvernul a aprobat un memorandum pentru contractarea de servicii de asistenţă juridică în procesul cu Pfizer

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că până pe data de 10 februarie va veni o decizie definitivă în cazul Roşia Montană şi că s-a obişnuit ca notele de plată să-i vină lui, ca prim-ministrul. Între timp, Guvernul a aprobat un memorandum pentru contractarea de servicii de asistenţă juridică.

01 feb. 2024, 13:40
Ciolacu spune că până pe data de 10 februarie va veni o decizie definitivă în cazul Roşia Montană: ”M-am obişnuit ca notele de plată să-mi vină mie”. Guvernul a aprobat un memorandum pentru contractarea de servicii de asistenţă juridică în procesul cu Pfizer

Premierul Marcel Ciolacu a afirmă că Guvernul se aşteaptă ca pe 10 februarie să vină o decizie definitivă în cauza privind Roşia Montană şi este pregătit pentru discuţii, dacă statul român va fi obligat la despăgubiri, subliniind, însă, că vor fi prezentate public toate documentele din care reiese cine a greşit din partea română în acest proces.

„M-am obişnuit ca notele de plată să-mi vină ca şi prim-ministru pentru toate tâmpeniile făcute de către alţii. După vaccinuri… astăzi fac o şedinţă de guvern ca să contractăm o firmă de avocaţi ca să ne putem apăra ca şi alte state din Uniunea Europeană (în cauza Pfizer – n.r). Înţeleg că până pe data de 10 va veni şi o decizie definitivă în cazul Roşia Montană. Ieri, în şedinţa de Guvern, am rugat toţi colegii care deţin informaţii şi care au avizat sau nu au avizat acest proiect, toate aceste documente să fie strânse, toate documentele de la avocaţii pe care i-am avut în acest proces, astfel încât românii, cu toţii, să ştie adevărul”, a declarat, joi, Ciolacu.

El a precizat că discuţii cu privire la plăţi la care ar urma să fie obligat statul român vor avea loc după finalizarea procesului.

” În ceea ce priveşte plăţile, sunt ferm convins că vom avea o discuţie cu cei care este posibil să câştige acest proces, Întâi şi întâi să vedem, instanţa, ce sumă va hotărî. Oricum, vă promit că toate documentele, toate abuzurile, toate deciziile politice şi administrative luate ca România să piardă acest proces am să vi le pun la dispoziţie şi românii să ştie foarte clar cine a greşit în această speţă”, a adăugat premierul Marcel Ciolacu.

Citește și: Marcel Ciolacu promite dezvăluiri explozive după ce România a pierdut procesul cu Roşia Montană: „Am să vă pun la dispoziţie toate documentele, toate abuzurile, toate deciziile politice şi administrative”

 

Guvernul a aprobat un memorandum pentru contractarea de servicii de asistenţă juridică în procesul cu Pfizer după ce România a pierdut procesul ”Roșia Montană”

Guvernul României a împuternicit Ministerul Finanțelor pentru contractarea de servicii de asistență juridică și reprezentare în vederea asigurării reprezentării României în procesul cu Pfizer – BioNTech.

”Prin acest act normativ, Guvernul acordă Ministerului Finanțelor împuternicire pentru a contracta servicii juridice în vederea reprezentării României în faţa Tribunalului de Primă Instanță francofon din Bruxelles în cauza nr.F5331-23, în care compania Pfizer – BioNTech a acționat România în judecată pentru plata tuturor vaccinurile anti-Covid, achiziționate ca parte a contractului de aprovizionare a Uniunii Europene, semnat în anul 2021.

În acest sens, Ministerul Finanțelor va contracta în regim de urgență, un cabinet sau o societate de avocatură cu experiență relevantă care să îndeplinească toate condițiile legale necesare pentru apărarea intereselor României.

Totodată, structura juridică din cadrul Ministerul Finanţelor va prelua activitatea de reprezentare a statului în toate litigiile judiciare internaționale, inclusiv în cadrul dosarului judiciar din Regatul Belgiei, care să reglementeze expres această atribuție de reprezentare.

Urgența adoptării acestei măsuri este dată de termenul foarte scurt până la primul termen de judecată, respectiv 20.02.2024, timp în care se impune contractarea serviciilor juridice de asistenţă şi reprezentare. Ministerul Finanțelor preia această sarcină, având în vedere că Ministerul Sănătății nu a încheiat niciun contract de prestări asistență juridică și de reprezentare nici pentru instanțele naționale nici pentru jurisdicțiile internaționale, neavând experiență în contractarea de astfel de servicii”, a transmis Guvernul României.

La începutul acestui an, Romania a primit citația emisă de Tribunalul de Primă Instanță francofon din Bruxelles la data de 22.12.2023, în cauza înregistrată cu nr.F5331-23, promovată de către reclamanții PFIZER Inc., BIONTECH Manufacturing GmbH, Pfizer România SRL,  având ca obiect Contractul de achiziție vaccinuri COVID-19, încheiat între contractant şi Comisia Europeană.

Astfel, România este obligată la executarea contractului de achiziție prin plata prețului pentru cele 28,94 milioane de vaccin rămase pe care le-a achiziționat, în valoare de circa 564 milioane euro, respectiv plata către Pfizer România a sumei de 2,78 miliarde lei și plata cheltuielilor de judecată aferente procedurii, respectiv 22.500 euro.