Cioloș: Sperăm ca gazoductul care se construieşte pe sub Dunăre să fie finalizat până la finalul toamnei

Premierul Dacian Cioloș a declarat miercuri că interconectorul de gaze care se va construi pe sub Dunăre ar putea fi gata în câteva luni.

01 iun. 2016, 17:04
Cioloș: Sperăm ca gazoductul care se construieşte pe sub Dunăre să fie finalizat până la finalul toamnei

Tocmai s-a semnat în urmă cu câteva zile contractul pentru execuția interconectorului de gaze pe sub Dunăre și, sperăm noi, conform contractului, ca în câteva luni de zile — oricum până la sfârșitul toamnei — să avem finalizată această lucrare, un element esențial pentru a putea crea o rețea de distribuție și de transport de gaze comună în regiune„, a afirmat Cioloș după o întrevedere cu omologul său bulgar Boiko Borisov la sediul Guvernului din Sofia.

Totodată, șeful Executivului bulgar a spus că evoluția lucrărilor va fi monitorizată de cei doi premieri, astfel încât, în două sau trei luni, interconectorul să poată fi exploatat.

În ceea ce privește interconectorul de gaze, precum știți, ani la rând au fost niște piedici în fața construirii acestui interconector iar acum două zile am semnat acordul pentru construirea acestuia și termenul este ca în două — trei luni să fie gata de a fi exploatat (…) și noi vom monitoriza acest proces„, a precizat Borisov.

Pe de altă parte, premierul Dacian Cioloș a menționat că România susține demersurile Bulgariei pentru combaterea migrației ilegale și a apreciat că țara vecină se comportă ca un stat membru al Spațiului Schengen.

I-am spus (premierului bulgar — n.r) că are toată susținerea noastră și pentru toate măsurile pe care le ia pentru a combate migrația ilegală. (…) Constatăm și noi că Bulgaria se comportă, la fel ca și România, în apărarea frontierelor și în protecția la frontieră ca și cum ar fi un stat membru al Spațiului Schengen. Ne asumăm aceste responsabilități și faptul că Bulgaria își face treaba foarte bine în apărarea frontierei externe a UE e un avantaj și pentru Uniunea Europeană, și pentru România„, a susținut Dacian Cioloș.

În cadrul întâlnirii celor doi prim-miniștri, care a avut loc în marja summitului Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est, s-a discutat și despre cooperarea celor două țări în cadrul NATO, despre pregătirea summitului de la Varșovia și despre armonizarea pozițiilor pentru a susține întărirea flancului estic al Alianței.

Pentru consolidarea cooperării bilaterale, cei doi oficiali au decis, totodată, să reia de la sfâșitul acestei veri atât întâlnirile între miniștri, cât și ședințele comune de guvern, pe modelul celor care au avut loc în anii trecuți.