Cioloş, despre problemele cardului de sănătate: Nu există contract de mentenanţă, sistemul a fost scump

Premierul Dacian Cioloș a declarat, joi seară, că sistemul informatic care stă la baza cardului de sănătate nu are deocamdată asigurată mentenanța, dar că acest lucru se va rezolva întrucât "există un contract în pregătire".

13 oct. 2016, 19:35
Cioloş, despre problemele cardului de sănătate: Nu există contract de mentenanţă, sistemul a fost scump

„Problema acolo (în funcționarea cardului de sănătate — n.r.) este și datorată faptului că nu există un contract de mentenanță. În 2015 a fost lansată o licitație pentru un contract de mentenanță la care nu s-a prezentat nimeni. Anul acesta, această licitație a fost relansată. Există un contract în pregătire. A fost o firmă câștigătoare, dar au fost contestații între timp. (…) Asta a prelungit semnarea contractului. Contractul urmează să fie semnat și va exista mentenanță și sper eu ca problemele să se redreseze. Dar, sigur, aici problemele pot să vină și datorită modului cum a fost construit acest sistem, însă, las specialiștii să ne spună, să tragă concluziile după ce vor face acest audit”, a afirmat Dacian Cioloș, la Digi 24, potrivit Agerpres.

Premierul a admis că sistemul cardului de sănătate a fost scump, „probabil și pentru că a fost finanțat din fonduri europene”. „În general, acolo reflexul nostru în trecut a fost că nu ne uitam prea mult la bani. Nu știu cum a fost făcut caietul de sarcini, cum au fost definite condițiile, cerințele pentru acest proiect. Oricum, acesta este sistemul pe care îl avem și trebuie să lucrăm cu el, să vedem cum îl putem îmbunătăți”, a explicat șeful Guvernului.

El a reamintit și că mai sunt sisteme informatice la nivelul Guvernului care, deși au costat sute de milioane de euro, nu sunt pe deplin funcționale.

„Problema nu e doar acolo. Avem, din păcate, în Guvern mai multe astfel de sisteme informatice pe care s-au dat foarte mulți bani, sute de milioane de euro, și care sau nu funcționează, sau n-au fost finalizate sau nu se pot conecta între ele. Aici e de lucru cu bună credință și cu onestitate și cu transparență. E de lucru câțiva ani de zile pentru ca aceste sisteme să fie recondiționate cumva și puse în valoare”, a susținut Dacian Cioloș.

CITEŞTE ŞI: Vlad Voiculescu anunţă un audit la CNAS cu privire la sistemul cardului naţional de sănătate