Cioloş, despre solicitările de autonomie: Discuţii inutile atâta vreme cât oamenii sunt săraci şi fără oportunităţi de dezvoltare

Preşedintele PLUS, Dacian Cioloş, a declarat joi, la Miercurea Ciuc, referindu-se la solicitările de autonomie ale liderilor comunităţii maghiare, că astfel de discuţii sunt "inutile", atâta vreme cât oamenii sunt săraci şi nu au oportunităţi de dezvoltare.
Romania TV
14 mart. 2019, 10:44
Cioloş, despre solicitările de autonomie: Discuţii inutile atâta vreme cât oamenii sunt săraci şi fără oportunităţi de dezvoltare

„Astfel de discuţii (despre obţinerea autonomiei – nr) sunt inutile, din punctul meu de vedere, atâta vreme cât oamenii sunt săraci şi cât nu au oportunităţi de dezvoltare. Nu văd cu ce ar ajuta oamenii să crească nivelul de bunăstare, dacă vorbim doar de aceste chestiuni şi le punem tot timpul pe masă, înainte de a propune soluţii pentru dezvoltarea economică. Şi eu zic, hai să asigurăm oportunităţi pentru dezvoltare economică în zonă şi vom vedea pe urmă cum gândesc oamenii”, a spus Dacian Cioloş, potrivit Agerpres.

El a precizat că soluţia în această zonă o reprezintă stimularea investiţiilor şi dezvoltarea economică, dar şi tratarea, în egală măsură, a problemelor pe care le au atât maghiarii, cât şi românii.

„Cred că, dacă discutăm doar de chestiuni legate de identitate, de limbă, de cultură, rămânem într-un spaţiu limitat al problemei. Din punctul meu de vedere, (…) aceste chestiuni legate de identitate, de cultură, trebuie coroborate cu proiecte de dezvoltare economică. Problema sărăciei, a lipsei investiţiilor, a lipsei locurilor de muncă nu poate fi rezolvată doar tratând chestiuni culturale şi etnice şi, cu atât mai puţin, doar tratându-le unilateral. Din punctul meu de vedere, problema în zona aceasta, în aceste judeţe, nu poate fi rezolvată decât dacă tratăm, în egală măsură, şi problema cetăţenilor români de etnie maghiară, dar şi problema cetăţenilor români de etnie română care trăiesc aici şi care au, la rândul lor, aceleaşi probleme, chiar dacă ele sunt, uneori, puse în contradicţie. Deci, soluţia pragmatică, şi ăsta e modul în care vrem să abordăm lucrurile, o văd legată, în primul rând, de stimularea investiţiilor şi asta evident că presupune şi dezenclavizarea din punct de vedere al infrastructurii”, a mai spus Dacian Cioloş.

În context, acesta a făcut referire la realizarea autostrăzii Târgu Mureş – Braşov, care ar atrage investitori, şi a punctat că statul român „are responsabilitatea şi interesul” să faciliteze investiţii private, investiţii publice, inclusiv atragerea de investiţii străine, pentru a crea locuri de muncă în zonă.

„Cred că dezvoltarea economică e premisa şi a rezolvării stabile a discuţiilor care apar în jurul chestiunilor legate de identitate, de cultură, de limbă şi aşa mai departe. Şi cum spun, aceste chestiuni trebuiesc tratate în egală măsură pentru etnicii maghiari din zonă, dar şi pentru români. Pentru că probleme sunt şi de o parte, şi de alta, chiar dacă din punct de vedere al populaţiei, proporţiile sunt diferite”, a arătat fostul premier.

Totodată, el a amintit că provine dintr-un sat în care, în prezent, proporţia populaţiei este de 60% maghiari şi 40% români şi a susţinut că, atunci când există bunăstare şi preocupare pentru bunăstare, există căi de a găsi înţelegere şi pentru celelalte probleme.

„Şi cred că lucrul acesta trebuie reprodus nu doar la nivel local, între comunităţi, ci şi la nivelul responsabililor politici şi administrativi în această zonă. Acest sentiment, că putem găsi înţelegere atunci când privim lucrurile în mod pragmatic şi nu ne limităm doar la o abordare politică şi nu tratăm sensibilităţile doar de o parte, uitând de cealaltă”, a mai spus Dacian Cioloş.

Referitor la modelul de autonomie din Tirolul de Sud, despre care vorbesc liderii maghiari, liderul PLUS a spus că „nu are relevanţă”, ţinând cont de problematica specifică de la noi.

„Asta ar însemna să izolăm doar o parte din problemă şi să găsim doar o parte din soluţie cu astfel de propuneri”, a arătat Cioloş.

Întrebat cum se raportează la articolul 1 din Constituţia României, la o eventuală modificare a legii fundamentale, fostul premier a spus că nu are nicio problemă cu acel articol şi că nu e nimic de modificat acolo.

„Nu avem nicio problemă cu acel articol, din punctul nostru de vedere nu e nimic de modificat acolo, absolut nimic. Nu prin modificarea Constituţiei pot fi rezolvate unele probleme legate de drepturi ale unor etnii sau de folosire a limbii şi aşa mai departe. Constituţia e, din punctul meu de vedere, pe partea asta, una profund democratică şi europeană şi aliniată la ce avem mai bun în Europa în momentul de faţă”, a mai adăugat liderul PLUS.

Dacian Cioloş a ţinut să îi felicite pe maghiarii din zonă cu ocazia sărbătoririi zilei de 15 Martie.

„Aş vrea să mai folosesc oportunitatea asta, chiar dacă suntem doar pe 14, ca să şi transmit un mesaj de salut şi de felicitări cetăţenilor români de etnie maghiară care mâine au o sărbătoare importantă şi le doresc să o sărbătorească în spiritul a ceea ce s-a întâmplat la origine în 15 martie, când cei care atunci au făcut o revoluţie în spiritul libertăţii, unităţii, fraternităţii, s-au gândit că aceste idei să fie cele care perpetuează atunci când ne gândim la ziua de 15 Martie. Şi asta le doresc şi celor care mâine sărbătoresc acest moment”, a conchis liderul PLUS.

Dacian Cioloş se află, joi, în Harghita şi Covasna, unde se întâlneşte cu membrii şi cu simpatizanţii din cele două judeţe pentru a discuta teme de interes în zonă. 

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Trei zodii cărora Dumnezeu le pune mâna-n cap de pe 3 mai, de la ora 3.00. Noroc din plin, reușite și vești bune pentru acești nativi
Capital.ro
Lovitură imensă pentru George Simion. Ce spune Călin Georgescu despre liderul AUR
Playtech.ro
Ce taxe plătești dacă vinzi un apartament moștenit. Ce trebuie să știe toți proprietarii
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
China „evaluează” o propunere de negocieri din partea SUA: „Dacă partea americană nu îşi corectează taxele, înseamnă că este complet ipocrită”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Cutremur înspăimântător. A avut 7,4 grade
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
Doliu în lumea muzicii! O cântăreață consacrată a murit într-un incendiu cumplit, de 1 Mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cea mai mare actriță pe care românii au pierdut-o. Nu poate fi uitată. A lăsat în urmă o carieră remarcabilă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Diaspora are alți favoriți la prezidențiale. Ce scor surprinzător face Crin Antonescu în străinătate
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Locul din România pe care să nu îl ratezi. Trebuie să ajungi acolo măcar o dată în viață