Cioloş, despre Ziua asistenţei umanitare: România aduce un omagiu celor care contribuie la atenuarea efectelor crizelor umanitare

România rămâne dedicată principiilor care stau la baza acordării asistenței umanitare - neutralitatea, independența, imparțialitatea, a transmis premierul Dacian Cioloș, vineri, de Ziua mondială pentru asistență umanitară.
Filip Stan
19 aug. 2016, 11:38
Cioloş, despre Ziua asistenţei umanitare: România aduce un omagiu celor care contribuie la atenuarea efectelor crizelor umanitare

„Într-un context geopolitic marcat de crize, România rămâne dedicată principiilor care stau la baza acordării asistenței umanitare: umanitatea, neutralitatea, independența și imparțialitatea și își asumă contribuții concrete în procesul de împărțire echitabilă a responsabilității statelor în sfera umanitară”, spune Cioloș, într-un comunicat.

Conform sursei citate, Guvernul salută Ziua mondială pentru asistență umanitară, marcată vineri la nivel internațional, și aduce un omagiu celor care contribuie la atenuarea efectelor crizelor umanitare din lume.

Executivul precizează că participarea României la Summitul Umanitar Mondial, organizat în premieră, la inițiativa secretarului general al ONU, pentru a îmbunătăți acțiunea umanitară la nivel global, desfășurat la Istanbul în perioada 23 — 24 mai, a confirmat angajamentele țării noastre în ceea ce privește agenda umanitară la nivel global. România a fost reprezentată la Summitul de la Istanbul de către o delegație condusă de Dragoș Pîslaru, ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, se spune în comunicat.

Conform Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (UN OCHA), la 31 iulie, existau 96,9 milioane de oameni afectați de crize umanitare, în peste 40 de state ale lumii. Bugetul estimat necesar pentru acoperirea nevoilor de asistență umanitară în 2016 este de 21,9 miliarde de dolari, fiind finanțat până în prezent în proporție de 33%, se arată în comunicat.

Data de 19 august a fost aleasă, prin rezoluția Adunării Generale a ONU A/RES/63/139 din 2008, pentru a comemora atacul terorist din 2003 asupra sediului misiunii de asistență a ONU din Bagdad, soldat cu moartea a 22 de persoane, inclusiv Sergio Vieira de Mello, Reprezentantul Special al Secretarului General al ONU pentru Irak, și rănirea a peste 100.

Ziua mondială pentru asistență umanitară are ca obiectiv creșterea gradului de conștientizare a publicului larg cu privire la importanța activității umanitare și a cooperării internaționale în acest domeniu.

Potrivit Guvernului, în 2016, Ministerul Afacerilor Externe a acordat 375.000 euro sub formă de asistență umanitară pentru atenuarea efectelor generate de conflictul sirian asupra copiilor din această țară și asupra refugiaților sirieni aflați pe teritoriile statelor învecinate Siriei.

Totodată, în perioada 2014 — 2016, România a acordat asistență umanitară de aproximativ 2 milioane de euro, unui număr de 12 state aflate în diverse situații de criză precum: conflictele din Siria și Irak, conflictul din estul Ucrainei, cutremurul din Nepal, inundațiile din Serbia și Bosnia-Herțegovina, epidemia virusului Ebola, precizează Executivul.

De asemenea, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, România acordă ajutor umanitar și prin intermediul bugetului european, se mai spune în comunicatul citat.

DailyBusiness
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Fiica Loredanei Groza arată senzațional la 27 de ani! Elena Boncea a făcut furori pe podium, pentru o cauză nobilă!
Fanatik.ro
De sâmbătă, 17 mai 2025, de la ora 7, peste trei zodii vine ploaia de noroc. Soarta le e favorabilă, se anunță câștiguri frumușele
Capital.ro
Ordin pentru românii cu buletin. Se aplică amendă 1.000 lei pe loc sau închisoare. Interzis în România și diaspora
Playtech.ro
Se schimbă liderul în cursa pentru Cotroceni. Sondajul Polymarket indică o răsturnare de situație. Cine este favorit
DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Adevarul
Sfaturile primite de o tânără din România care vrea să se mute în Spania. „Nu le ajunge salariul până la sfârșitul lunii”
wowbiz.ro
"M-a sunat și..." ULTIMA DISCUȚIE dintre Eugen Cristea și Cristina Deleanu, înainte să moară. Ce i-a transmis femeia cu care era de 40 de ani, la telefon
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Alternativă pentru români, după explozia prețurilor la locuințe. Costa 25.000 de euro
Ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Pensiile restante vor fi plătite în luna mai. Ce sume ajung în conturile pensionarilor în următoarele 4 zile
Cancan.ro
Viziunea SUMBRĂ a unui părinte de la Muntele Athos: 'Pe Nicușor Dan l-am văzut alb, inert, iar în spatele lui era o fiară mare'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Apare un nou partid în România? Decizia lui Călin Georgescu: Ce pot să confirm este...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Băiețel de 7 ani mort după ce a fost pedepsit de părinți să mănânce forțat
Cum să-ți ”păcălești” stomacul. Alimentele care îți taie pofta de mâncare și nu îngrașă
MediaFlux
3.000 de lei pentru fiecare familie. Actele trebuie depuse imediat la primărie
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Premieră la nivel național: un oraș din România va avea o pădure-parc imensă