Cioloş, după vizita la Spitalul din Piteşti: „Problemele mari au trecut. Trebuie identificată sursa epidemiei” VIDEO

Premierul Dacian Cioloș a declarat, vineri, la Spitalul de Pediatrie din Pitești, că "problemele mari au trecut" în cazul bebelușilor bolnavi, însă ancheta trebuie să continue, pentru a se identifica sursa epidemiei.

19 feb. 2016, 15:11

UPDATE ora 18.50 Premierul Dacian Cioloş a declarat, vineri, după vizita efectuată la Spitalul de Pediatrie din Piteşti că „nu mai sunt cazuri grave”, iar starea de sănătate a bebeluşilor internaţi este stabilă. Oficialul a mai spus că micuţii internaţi la Spitalul Marie Curie din Capitală se află sub supraveghere.

Rămân însă două probleme de lămurit: cauza îmbolnăvirii, care la două săptămâni de la începutul crizei rămâne încă necunoscută și care trebuie identificată şi modul în care a circulat informația între spitale – au existat unele deficiențe ce trebuie clarificate, cu atât mai mult cu cât înțeleg că există un sistem instituționalizat de comunicare„, a scris Dacian Cioloş, pe contul de Facebook.

Premierul a declarat că ancheta în cazul bebeluşilor bolnavi trebuie să continue, pentru a se identifica sursa epidemiei.

Problemele mari au trecut. Mai sunt câțiva copii care sunt internați, la București, la Marie Curie, dar înțeleg totuși că problemele mari au trecut. Trebuie să clarificăm sursa, cauza acestei epidemii (…) Înțeleg că se lucrează, nu s-a identificat cauza. Ancheta continuă„, a spus Cioloș.

Achimaş-Cadariu: Fac un apel la concentrare, medicii să îşi facă datoria şi să rămână echilibraţi

Şeful Executivului a mai precizat că situaţia copiilor din judeţul Argeş este una „curioasă”, pentru că aceştia nu provin din aceeaşi localitate.

Pe mine, dincolo de faptul că vor cădea sau nu capete, mă interesează să rezolvăm o problemă. Un lucru care nu ştiu cât ar fi avut un impact pozitiv sau nu aici, este faptul că spitalul nu are un epidemiolog. Totuşi, pentru un spital de pediatrie, mi se pare important să fie printre priorităţi. Înţeleg că sunt mai puţini epidemiologi decât posturi disponibile, aici problema nu poate fi rezolvată pe termen scurt, dar trebuie să găsim o modalitate şi de stimulare salarială şi apoi să vedem cum putem prioritiza anumite spitale, mai ales că în aceste spitale pentru copii este esenţial să îndepărtăm, pe cât posibil, riscurile de infecţie”, a mai spus premierul Cioloş.

Premierul s-a declarat „surprins” de faptul că Direcția Sanitară Județeană a aflat din presă despre cazul bebelușilor bolnavi și i-a cerut ministrului Sănătății, Patriciu Achimaș, să ia măsuri pentru ca „regulile care există să fie respectate”.