Cioloş, invitaţie pentru Tăriceanu: Să susţină, alături de PNL, USR, PMP alegerea primarilor în două tururi

Dacian Cioloş, liderul PLUS, i-a adresat, duminică, o invitaţie lui Călin Popescu Tăriceanu, de a se alătura partidelor de Opoziţie pentru sprijinirea în Parlament a alegerii primarilor în două tururi. Afirmaţia vine după ce liderul ALDE a anunţat că susţine ideea unor astfel de alegeri.

RomaniaTV.net
17 mart. 2019, 14:06
Cioloş, invitaţie pentru Tăriceanu: Să susţină, alături de PNL, USR, PMP alegerea primarilor în două tururi

„Avem nevoie de alegeri în două tururi. Şi acum, eu îl invit pe domnul Tăriceanu să susţină alături de PNL, alături de USR, alături de PMP, alături de UDMR şi ce partide mai avem în Parlament, că eu cred că numai PSD nu e de acord cu două tururi aşa cum stau lucrurile acum. Păi atunci ce discuţie mai avem? Hai să votăm legea, săptămâna viitoare poate să fie gata votată legea şi avem alegeri în două tururi şi o susţin, mă duc şi îl felicit pe domnul Tăriceanu dacă face lucrul ăsta. Dar să îl facă”, a afirmat Dacian Cioloş, într-o conferinţă de presă susţinută, duminică, la Constanţa.

La rândul său, preşedintele USR Dan Barna a declarat că revenirea la alegerea primarilor în două tururi este o prioritate, precizând că partidul pe care îl conduce va folosi toate mijloacele legale pentru ca acest obiectiv să fie atins.

„Primul punct ca importanţă şi ca impact la nivel naţional este exact revenirea la alegerea primarilor în două tururi, pentru că în prezent reprezentativitatea unor primari din ţară se bazează pe votul a 8 sau 12% din electorat, ceea ce era de-a dreptul ridicol. Am folosit şi folosim toate instrumentele legale la nivel parlamentar şi la nivel de iniţiativă cetăţenească pentru modificarea legii. (…) Am văzut zilele trecute că şi ALDE începe să dea mesaje că ar trebui să revenim la alegerea primarilor în două tururi, ceea ce e un lucru foarte bun faptul că au pusee de normalitate. Este surprinzător, dar este lăudabil”, a afirmat Dan Barna, duminică, la Constanţa.

Invitaţia adresată de Cioloş liderului ALDE vine în contextul în care Călin Popescu Tăriceanu a afirmat, sâmbătă, la Constanţa, că ALDE susţine alegerea primarilor în două tururi, motivând că alegerile locale într-un singur tur sunt un handicap pentru partidele mici.

„Noi susţinem că alegerea trebuie să se facă în două tururi. Când o să discutăm, dacă o să intre în discuţie Legea de organizare a alegerilor locale, mai avem timp, puţin, dar mai avem timp. Sigur că această chestiune pentru noi este un handicap, în timp ce pentru partidele mari este un avantaj nemeritat”, a spus Tăriceanu.