Ciorba acră, alimentul minune după excesele de Crăciun. Ingredientul secret care alungă mahmureala

Sărbătorile de iarnă înseamnă un lung şir de petreceri și nico cenzură în ceea ce priveşte alimentaţia. Mesele au fost pline de mâncare grea și băuturi alcoolice, iar o ciorbă acră este tocmai ce trebuie pentru un echilibru în organism.

28 dec. 2021, 09:49
Ciorba acră, alimentul minune după excesele de Crăciun. Ingredientul secret care alungă mahmureala

Ciorba acră este alimentul ideal pentru aceste zile. Un remediu bun pentru câțiva care au uitat de limite este ciorba de potroace, care te drege de excepție după mesele copioase de sărbători și după paharele prea multe și prea pline. Rețeta de mai jos e foarte cunoscută celor din zona Moldovei, unde se abordează des borșurile, iar felul principal e reprezentat mereu de o zeamă cât mai acră.

Cum scapi de mahmureală cu câteva ingredinente banale din orice bucătărie. Trucul genial care alungă greaţa după beţia de Crăciun
„Potroacă înseamnă sărătură, nu altceva, o zeamă reparatorie de după „chindiile” cumplite ale Valaho-Balcaniei, care scoate în mod tradiţional veninul din beţivi, mahmureala din naşi şi untul din bucătari” – spunea marele maestru Radu Anton Roman în cartea sa, la reţeta acestei ciorbe. Trebuie însă respectate cu sfințenie ingredientele fără de care ciorba nu vă poate da aroma adevărată.

Ciorba acră Ingrediente:

  • 500 grame de bucăţi de zburătoare de casă, pot să fie de la mai multe feluri de zburătoare
    400 grame de măruntaie ( fără care ciorba nu are gustul autentic) pipote inimă, ficat
    2 cepe
    400 grame :morcov, păstârnac, ţelină
    2 linguri de orez
    20 boabe de piper
    200 ml smântână
    2 ouă leuştean
    un litru zeamă de varză murată (potroacă)
    4 l de apă.

„Este o ciorba perfectă şi completă, servită fierbinte cu o bucată zdravănă de pâine şi ardei iute nu mai cere nici o completare….iar realizarea ei este extrem de simplă”, nota gastronomul în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”.

Cum se prepară
Se spală şi se lasă la uscat bucăţile de zburătoare şi măruntaiele lor. Zarzavaturile se toacă mărunt. Într-o oală se pun 4 l de apă cu o linguriţă rasa de sare şi se adaugă carnea şi măruntaiele. Se lasă să clocotească bine şi se adună spuma , apoi se adaugă zarzavaturile şi piperul.

Țara în care ai dreptul la concediu medical dacă ești mahmur. Magistraţii au decis că mahmureala este o boală care „perturbă starea normală a organismului”
După vreo ora de fiert molcolm se pune orezul bine spălat, 2 linguri este cantitatea perfectă chiar dacă nu pare mult. După ce a fiert orezul – 10-15 minute) se adaugă zeama de varză murată ( potroaca) care sărează, acreşte şi dă adevărata aromă. Se mai lasă la clocotit câteva minute, separat se bat gălbenuşurile cu smântână şi cu ceva zeamă din oală.

Se servește caldă, cu o bucată de pâine și nu-i rău nici un ardei iute iute, murat.

Ciorba acră ca la mama acasă. E cea mai bună rețetă!
Printre cele mai îndrăgite variante de ciorbă se numără și cea acră. Află în rândurile de mai jos o rețetă care îți va garanta titlul de cea mai bună gospodină.

Ciorba acră, ingrediente

  • 500 g de carne de porc 
  • 2 cepe 
  • o legătură de pătrunjel 
  • 100 ml bulion  
  • un ardei 
  • un litru de zeamă de varză 
  • o legătură de leuștean 
  • 3 litri de apă 
  • condimente după gust.

Ciorba acră, mod preparare

Taie carnea bucățele, apoi pune-o la fiert. Va face o spumă pe care va trebui să o îndepărtezi cu o spumieră. După poți să adaugi și condimentele după gust. Lasă carnea le fiert aproximativ o oră.

Cât timp fierbe carnea, taie legumele și, după o oră, adaugă-le la zeama cu carne, apoi mai lasă ciorba să fiarbă câteva zeci de minute. Dacă o lași mai mult, va deveni mai concentrată, notează divahair.ro. Spre final, adaugă zeama de varză și mai lasă ciorba zece minute, apoi adaugă verdeața mărunțită.