Ciorbea, luat peste picior: ”S-a încurcat în privatizarea lichidării şi lichidarea privatizării”

Anul 1997 face parte dintr-o perioadă zbuciumată din punct de vedere politic. La acea vreme, România era condusă de preşedintele Emil Constantinescu şi guvernul coordonat de Victor Ciorbea. Şi atunci, ca şi acum, se depuneau, într-o veselie, moţiuni de cenzură. În ediţia din 10 iunie 1997, ziarul Libertatea consemna depunerea unei noi moţiuni de cenzură din partea Opoziţiei, la numai patru zile de la precedenta.

RomaniaTV.net
27 sept. 2012, 09:36

Moţiunea de cenzură a creat o dezbatere în Parlament presărată cu atacuri şi ironii fine precum şi cu mici glumiţe. Valeriu Tabără, spre exemplu, a acuzat Guvemul că încearcă să păcălească Parlamentul şi că deja s-a încurcat in „privatizarea lichidării şi lichidarea privalizării”. 

 
Iată fragmente din articolul publicat în 1997, în ziarul Libertatea. Fragmentele au fost extrase din arhiva de print a vremii de către impactnews.ro
„Ultima moţiune de cenzură a generat un concurs de bancuri în Parlament”

„Noua moţiune de cenzură, dezbătută la doar patru zile de la precendenta, nu a fost decât un nou prilej pentru parlamentarii Puterii şi ai Opoziţiei de a face băşcălie unul pe seama altuia. Aula Parlamentului a găzduit ieri un adevărat concurs de bancuri si acuze reciproce

Ciorbea crede, că „PDSR va intra cu siguranţă în istorie prin unele fapte memorabile: cele trei mandate ale lui lon Iliescu şi tentativa de a-l obţine pe al patrulea, flota dl Teodoru, plasma dl Mincu, deschiderea spre cultură a dl Sălcudeanu şi, cu voia dv, ultima pe listă, depunerea a două moţiuni de cenzură în numai trei zile. Prima, cinică, a doua, comică”.

Victor Ciorbea a imputat Opoziţiei ritmul moţiunilor: „Am fi putut avea vineri şedinţa de guvem de 12 ore cu zeci de puncte pe ordinea de. zi. Azi, am fi putut avea din nou o şedinţă cu probleme importante pentru români, dar pe dv. asta nu vă interesează”, a conchis premierul Ciorbea. PDSR a dat un răspuns pe măsura discursului premierului.

Replica Opoziţiei nu s-a lăsat aşteptată. Senatorul PDSR Petre Ninosu a dorit să menţină tonul propus de Ciorbea: „în guvernarea dv., aburii se duc la sirenă, dar nici un strop la pistoane”, subliniind că reforma rămîne la nivelul declaraţiilor. 

Cel mai imperativ critic din partea Opoziţiei a fosi Valeriu Tabără. El a spus că Guvemul încearcă să păcălească Parlamentul şi că deja s-a încurcat in „privatizarea lichidării şi lichidarea privalizării”. 

Dan Vasiliu, liderul PD din Senat, a imputat Opoziţiei ca plânge cu „lacrimi de crocodil sărăcia populaţiei, uitând că 7 ani de zile a condus ţara spre sărăcie”. Vasiliu a reamintit ultimul sondaj care arăta un sprijin de 70% al populaţiei, chiar şi pentru măsurile care vor lăsa urme dureroase. 

Anghel Stanciu, deputal PRM, a precizat că partidul său nu susţine moţiunea, dar nu poate accepta „obedienţa Puterii faţă de organismele internaţionale şi faţă de „Occident”. (…)

Adrian Năstase, contestatul lider al PDSR, supărat pe Guven, a declarat de la tribună că Executivul a transformat Parlamentul „într-un ghişeu de ‘înregistrat ordonanţe”. „Actuala Putere nu cunoaşte sau se preface că nu cunoaşte procedurile constituţionale privind separaţia puterilor în stat. Sugerez Executivului să dea o ordonanţă de abilitare a Guvemului de a emite ordonanţe”

Cum era de aşteptat, nici această moţiune nu a avut succes (…)