Războiul fermierilor cu ciorile este inegal. Mai precis, pierdut din start de prima categorie, pentru că vorbim despre o specie de păsări protejată prin lege.
Iar ciorile nu sunt singurele păsări care au făcut prăpăd. Culturile agricole, în special cele de porumb și floarea-soarelui, au fost atacate și de guguștiuci și grauri.
Păsările se hrănesc cu boabele puse în pământ de fermieri, astfel că aceștia, în multe localități, sunt nevoiți să reia însămânțările. Acesta lucru înseamnă costuri suplimentare și, implicit, un preț mai mare la vânzarea producției.
Citește și Cât costă cireşele de mai, în pieţele din ţară. Un kilogram de cireşe valorează cât două de căpşune
”Au venit ciorile, au scos, mai avem două plante pe metrul pătrat. Încercăm să semănăm noaptea”, spune un agricultor, citat de stirileprotv.
În sudul județului Mehedinți, fermierii pun din nou semințe, după ce ciorile le-au mâncat pe cele puse în martie. Păsările au distrus culturile de porumb pe zeci de hectare.
”Gândiți-vă, sămânța e scumpă. Iar semănat, iar și iar timp pierdut, în care puteam face altceva. E cultură întârziată, vine seceta, gândiți-vă că în viitor poate nu mai plouă… Uitați, porumbul era foarte frumos, dar dacă e un fir aici, colo un fir, e strigător la cer”, a declarat un alt fermier păgubit de raidurile păsărilor.
Ciorile, practic, au pus stăpânire pe terenurile agricole. Și sunt multe, foarte multe, de unde și pagubele pe măsură. La trecerea unui tractor, de pe câmp se ridică în zbor sute astfel de păsări.
Situația e identică în grădini, unde, tot din cauza păsărilor, oamenii nu mai cultivă.
”Nu pot să pun porumbul în grădină, că mănâncă ciorile. E plin de ciori. Nu am nimic în grădină”, spune o femeie.
În condițiile în care ciorile reprezintă o specie protejată prin lege, oamenii spun că ar fi nevoie de derogări din partea autorităților, pentru a putea lupta cu ele.
”Sunt specie protejată, dar cu derogări – ca la urși și alte dăunătoare – ar putea…”, spune edilul comunei Pristol, Ion Neamțu, în opinia căruia o astfel de derogare este necesară.
Deocamdată, agriculturii încearcă să alunge păsările folosind vuvuzele.
În 2024, statul a plătit despăgubiri de peste un milion de lei fermierilor ale căror culturi au fost afectate de păsări, potrivit datelor Ministerului Mediului. Cele mai mari daune s-au înregistrat în Brașov și Bihor.