Ciprian Marica: ” Eu nu am ales să fiu român, am avut acest noroc”

Atacantul Ciprian Marica a declarat într-un interviu acordat AGERPRES că încă mai este afectat de ratarea calificării cu echipa națională la Cupa Mondială de fotbal din Brazilia.

01 dec. 2013, 10:28
Ciprian Marica: ” Eu nu am ales să fiu român, am avut acest noroc”

Marica e de părere că Grecia a pregătit mai bine barajul pentru CM 2014 și recunoaște că s-au făcut greșeli, însă responsabilitatea pentru eșec este împărțită, exprimându-și speranța că naționala va avea mai mult succes în calificările pentru EURO 2016.

Ciprian Marica nu este un adept al naturalizărilor de fotbaliști ori a selecționerilor străini și se declară pentru o nouă generație de conducători la Federația Română de Fotbal, ”modernă și entuziastă”.

Fostul jucător dinamovist nu are încredere în noul proiect de la Dinamo și a fost plastic în ceea ce privește întoarcerea lui Adrian Mutu în campionatul intern, la Petrolul: ”O nebunie tipică lui Mutu”.

Portughezul Cristiano Ronaldo (Real Madrid) este favoritul lui Marica la câștigarea ”Balonului de Aur”, iar Simona Halep ar merita, după părerea sa, titlul de cel mai bun sportiv al anului 2013.

Ciprian Marica are 28 de ani și și-a început cariera la Dinamo, plecând la doar 19 ani la Șahtior Donețk, după care a mai jucat la VfB Stuttgart, Schalke 04, iar acum evoluează la formația spaniolă Getafe. Marica are 68 de selecții la echipa națională, pentru care a marcat 24 de goluri.

AGERPRES: Ai fost printre cei mai afectați jucători de ratarea calificării la CM 2014. Acum, privind lucrurile la rece, de ce crezi că nu am reușit calificarea la Cupa Mondială? 
Ciprian Marica: Am fost și mai sunt, încă nu mă pot concentra și elibera de starea provocată de acest eșec. Poate că am ajuns la o vârstă când conștientizez mai bine oportunitățile. O astfel de șansă nu ți se oferă decât o dată la 4 ani. Asta nu înseamnă că mă simt bătrân, dar ce am avut în mână acum nu se compară cu ce va fi peste 4 ani. Sunt un tip care trăiește prezentul. La rece ca și la cald, spun că Grecia a fost mai bună, a pregătit mai bine acest baraj, din toate punctele de vedere. Trebuie să recunoaștem asta. 

AGERPRES: Multă lume a cerut demisia selecționerului Victor Pițurcă pentru ratarea calificării. În ce măsură poartă o responsabilitate Victor Pițurcă pentru acest lucru? Poate el să califice naționala la EURO 2016? 
Ciprian Marica: Sunt conștient de supărarea pe care am produs-o românilor cu această ratare. Am simțit cât de mult și-au dorit toți romanii, nu doar suporterii, ci și oameni care nu sunt așa de aproape de fenomen, ca România să participe la acest campionat mondial. Ne-am simțit iubiți de a lungul acestei companii de calificare și vreau să le mulțumesc tuturor românilor pentru toată dragostea lor pentru echipa națională. Ne-am făcut speranțe mari și dezamăgirea a fost pe măsura. Am fost ca un comando în această luptă. Dacă nu am câștigat-o, înseamnă că am făcut greșeli. Nu un singur om, ci noi toți. Victor Pițurcă poartă pe umeri în egală măsura cu noi toți cei implicați această ratare. Suntem oameni, cum noi am făcut greșeli în teren așa este posibil ca și dânsul să fi făcut greșeli. Acum nu mai putem schimba nimic. Să învățăm din aceste greșeli și să fim mai puternici. Vin calificările la Euro 2016, sper să avem mai mult 
succes.

AGERPRES: Ce alți antrenori români ar avea valoarea să pregătească echipa națională dacă va pleca Pițurcă? Ar fi o soluție bună venirea unui antrenor străin? 
Ciprian Marica: Vorbim pe zvonuri, pe ipoteze. Am văzut și eu că apar tot felul de discuții, de propuneri mai mult sau mai puțin realiste. Ce pot să spun eu e că sunt un naționalist convins și cred că românii au valoare și trebuie să li se dea lor prima șansă. Sunt mulți antrenori tineri care mie îmi plac și cred că ar putea face față la echipa națională mai devreme sau mai târziu.

AGERPRES: Consideri oportună naturalizarea unor jucători străini care evoluează în campionatul României pentru a evolua în echipa națională? S-a vorbit pe rând de Cadu, Wesley, mai nou de Kehinde Fatai și de Eric de Oliveira. 
Ciprian Marica: Repet ceea ce am zis mai sus, sunt un naționalist convins și îmi place să văd români luptând pentru România. Dar dacă se va întâmpla lucrul acesta, dacă vor fi naturalizați și convocați străini, nu voi avea absolut nicio problemă.

AGERPRES: Dintre tinerii noului val pe cine ai remarcat care să fie capabil să fie jucător(i) de referință ai echipei naționale? 
Ciprian Marica: Vine generația lui Pantelimon, Grozav, Maxim, Chiricheș, Gardoș. Sper să apară și alții.

AGERPRES: Ce părere ai despre faptul că Mircea Sandu nu mai candidează pentru președinția FRF? Ar fi trebuit să se retragă mai devreme? Până acum Gică Popescu și Răzvan Burleanu și-au anunțat candidaturile pentru funcția de președinte. Dacă Popescu vine din fenomen, Burleanu este un tânăr care a avut rezultate excelente la minifotbal. Poate fi el o soluție? Cine crezi că va câștiga? E bună această schimbare? 
Ciprian Marica: Sunt implicat direct în acest fenomen, dar și jucător și părerile de genul ăsta ar putea crea animozități. Rolul meu la națională e altul, nu să mă implic în probleme administrative. Mă rezum doar la a spune că sunt pentru o nouă generație de conducători, modernă și entuziastă, indiferent cine ar reprezenta-o. Faptele contează.

AGERPRES: Ai fost surprins de faptul că Gino Iorgulescu a fost ales președinte al LPF? Ce părere ai despre faptul că Iorgulescu l-a învins pe Dumitru Dragomir? Este benefică această schimbare pentru fotbalul românesc? 
Ciprian Marica: Nu prea am avut eu intersectări cu liga, cunosc prea puține din atribuțiunile acestui for. Cert este că îmi e foarte simpatic omul Dumitru Dragomir. Îi doresc mult succes domnului Gino Iorgulescu și sper și eu, ca voi toți, ca va fi o schimbare benefică.

AGERPRES: Ce crezi despre venirea lui Adrian Mutu la Petrolul Ploiești? 
Ciprian Marica: O nebunie tipică lui Mutu. Nu cred că se aștepta nimeni!

AGERPRES: Are Petrolul șanse la titlu odată cu venirea lui Mutu, având în vedere că de la Steaua ar putea pleca unii titulari? 
Ciprian Marica: Mutu știe să își motiveze coechipierii în timpul meciului și mulți au de învățat de la el pe teren. Împreună cu un antrenor tânăr și nebun după fotbal (Cosmin Contra, n. red.) pot realiza lucruri frumoase la Ploiești. Sper să aibă în continuare și susținere financiară. Este foarte importantă pentru a construi ceva durabil.

AGERPRES: Cum vezi noul proiect de la Dinamo și cum comentezi faptul că Mutu a fost refuzat de finanțatorul Ionuț Negoiță? 
Ciprian Marica: Dinamo mi-a dat șansa să mă antrenez în acea perioadă când nu aveam echipă și le sunt recunoscător, le mulțumesc tuturor. Nu pot însă să spun ceea ce nu cred și anume că proiectul de la Dinamo mi se pare unul bun, care sa dea rezultate. Nu mi se pare un proiect de pretențiile și de istoria acestui club. Sper să mă înșel, pentru că Dinamo este un nume mare în fotbalul internațional și trebuie să revină la anvergura și strălucirea de acum ceva timp. Dacă stai prea mult timp în ape tulburi, va fi mai greu. Pentru tot fotbalul romanesc ar fi benefic ca Dinamo să fie din nou o forță.

AGERPRES: Te-ai gândit dacă pe finalul carierei să revii în campionatul României? Ai juca și pentru altă echipă decât Dinamo în România? S-a vorbit că ai fost aproape să ajungi la Steaua în vară. De fapt cât de aproape a fost să se realizeze acest transfer? 
Ciprian Marica: Trăiesc prezentul, nu mă pot gândi la un viitor atât de îndepărtat. Pe tema Steaua s-a comentat în fel și chip, nu vreau să mai dau apa la moară.

AGERPRES: Crezi că ar putea reveni în campionatul intern și Cristian Chivu? 
Ciprian Marica: Am înțeles că Cristi are probleme serioase la picior și îi doresc în primul rând să fie sănătos. În rest, el știe cel mai bine ce decizii profesionale să ia. 


AGERPRES: Cine crezi că va câștiga Balonul de Aur? 
Ciprian Marica: Cristiano Ronaldo.

AGERPRES: Getafe nu merge prea bine în ultima vreme, culminând cu acel 0-7 cu Atletico, care pentru tine a venit chiar după barajul cu Grecia. Ce se întâmplă cu echipa? Are valoare și posibilități de cupele europene? 
Ciprian Marica: La Getafe nu este prea multă presiune. Suntem ba pe val, ba sub val, cum se spune… Avem un grup foarte bun, dar oscilăm în evoluții. Trebuie să găsim un echilibru și să fim cât mai constanți, pentru că valoare avem. Sper că la final ne vom clasa pe un loc de cupă europeană.

AGERPRES: Ai contract cu Getafe doar pentru acest sezon. Intenționezi să îți cauți o echipă mai valoroasă în vară sau, poate și în funcție de rezultatele echipei, ai putea rămâne la Getafe? 
Ciprian Marica: Acum mă bucur că sunt aici și încerc să am evoluții cât mai bune. Nu mă gândesc la altceva, nu știu ce va fi în iarnă sau în vară.

AGERPRES: Cum ai găsit campionatul Spaniei? Ți se potrivește stilul de joc sau îl preferi pe cel german? Regreți că ai părăsit Bundesliga? Ai fi vrut să primești mai multe șanse la Stuttgart și Schalke? 
Ciprian Marica: Nu regret nimic în viața mea, consider că îmi urmez soarta și drumul meu. Cred că fotbalul spaniol mi se potrivește și sper să demonstrez și să mă integrez aici cât mai repede.

AGERPRES: Ce părere ai de Șahtior Donețk, fosta ta echipă, are șanse de calificare în optimile Champions League? Ce spui de evoluția echipelor românești în grupele Champions League și Europa League? 
Ciprian Marica: Cred că Șahtior are șanse să se califice, chiar dacă este în plină reconstrucție. În privința echipelor românești, am rămas cu impresia că puteau mai mult. Dacă ar fi să comparăm rezultatele, cred că suntem mai slabi decât anii trecuți.

AGERPRES: Ești unul dintre fotbaliștii români cei mai activi pe social media. De ce crezi că jucătorii noștri nu comunică la fel de bine cum o fac cei din occident, nu au un site personal, un cont de twitter sau de facebook sau nu le utilizează la potențial? 
Ciprian Marica: România trăiește din scandaluri, nenorociri și senzațional. Eu cred că oamenilor a început să le fie frică de ceea ce văd în jurul lor și preferă să se închidă în propria sfera. Suntem de departe primii la ”caterincă” și la arătatul cu degetul. Totul se interpretează în sensul rău, invidia și răutatea au atins cote inimaginabile și oamenii simt nevoie să se protejeze. Și nu mă refer doar la fotbaliști, ci la toate domeniile de activitate unde ești expus. Eu am ales să interacționez direct cu oamenii, să mă prezint așa cum sunt eu în viața de zi cu zi, nu cum mă descriu persoane care nu știu nimic despre mine. 


AGERPRES: Cine ar merita titlul de fotbalist român al anului? Dar titlul de cel mai bun sportiv român din 2013? 
Ciprian Marica: Nu prea fac eu clasamente. Cred ca Simona Halep. A avut o creștere extraordinară, a întors rezultate când nu mai credea nimeni că o poate face. Cât despre fotbalistul anului?! Chiar nu știu.

AGERPRES: Ce mesaj transmiți iubitorilor fotbalului românesc de ziua națională și de sărbători? 
Ciprian Marica: Vă doresc din suflet să iubiți și să fiți iubiți. Sărbătorile să vă găsească pe toți sănătoși și cu zâmbetul pe buze. Faceți sport și veniți la sport, în tribune. Fetelor, chiar și pentru că poate cine știe ce „balon de aur” se îndrăgostește de zâmbetul vostru. Băieți, fotbalul este cel mai apreciat și cel mai frumos sport de echipă, atmosfera de pe stadion e superbă. Iar sentiment pe care îl ai pe teren merita orice sacrificiu! Dacă sunteți puși în situația de a alege ceva pentru voi sau pentru copiii voștri, alegeți fotbalul! Și zâmbiți, ca zâmbetul ne face mai frumoși! Cât despre 1 Decembrie, am un mesaj pentru români: Eu nu am ales să fiu român, am avut acest noroc. Trăiesc și iubesc românește în orice colț de lume m-aș afla! AGERPRES