Circa 160 de miliarde de euro au fost scoase din Rusia de la începutul crizei ucrainene

De la începutul crizei ucrainene, circa 160 de miliarde de euro au fost scoase din Rusia, estimează preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, citat luni de cotidianul RBC Daily şi preluat de RIA Novosti, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
12 mai 2014, 12:39
Circa 160 de miliarde de euro au fost scoase din Rusia de la începutul crizei ucrainene

Declaraţia a fost făcută la o conferinţă de presă desfăşurată după reuniunea lunară a acestei instituţii, ce a avut loc pe 8 mai. În plus, Draghi susţine că nu se ştie unde s-au dus aceşti bani. Este cea mai mare sumă evocată până în prezent, depăşind estimările celorlalţi oficiali europeni sau ruşi. Banca Centrală a Rusiei a evaluat anterior la 51 de miliarde de dolari ieşirile nete de capital în primul trimestru al anului în curs. La rândul său, ministrul rus al dezvoltării economice, Alexei Uliukaev, a declarat că aceste ieşiri ar putea ajunge la circa 70 de miliarde de euro pentru întregul an 2014. În opinia fostului ministru de finanţe Alexei Kudrin, suma s-ar cifra la aproximativ 110 miliarde de euro tot până la sfârşitul acestui an.

Companiile europene care lucrează în Rusia încearcă să-şi limiteze riscurile transferându-şi banii, astfel încât să fie protejate de eventuale sancţiuni, în timp ce companiile ruse îşi deschid conturi în străinătate pentru a-şi continua afacerile în cazul unor sancţiuni occidentale împotriva marilor bănci ruseşti’, explică Chris Weafer, partener al societăţii de consultanţă Macro Advisory.

Dacă estimarea lui Draghi este exactă, atunci Rusia s-ar putea afla într-o situaţie mult mai grea decât credem, avertizează Timothy Ash, analist la banca londoneză Standard Bank. Ca termen de comparaţie, în trimestrul al treilea al anului 2008, perioada de vârf a crizei economice mondiale, capitalul net care a părăsit Rusia s-a cifrat la mai puţin de 100 de miliarde de euro.